POV+daagt+Brabant+voor+rechter+als+stalderen+doorgaat
Nieuws
© Twan Wiermans

POV daagt Brabant voor rechter als stalderen doorgaat

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) stapt naar de rechter als de plannen van Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Brabant door gaan. Via strengere stikstofregels en een systeem van 'stalderen' willen de staten de veehouderij verduurzamen.

De POV is zwaar teleurgesteld in het 'compromis' dat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant 14 juni presenteerde. 'Als dit zo wordt doorgezet, stappen wij naar de rechter', zeggen Ingrid Jansen en Eric Douma, respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de POV.

Gedeputeerde Staten (GS) willen dat Brabantse veehouders hun stallen in 2022 hebben aangepast aan de nieuwe normen om uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof te verminderen. Oorspronkelijk zouden de regels gelden vanaf 2028. Vorig jaar november werd die datum gewijzigd in 2020 en nu is in de voorstellen sprake van 2022.

Doekje voor het bloeden

'GS noemen dit een compromis, wij noemen het een doekje voor het bloeden. Niks meer en niks minder. GS nemen met dit 'compromis' een loopje met alle inspanningen, investeringen en ammoniak- en fijnstofreductie die de afgelopen jaren zijn gedaan.. De varkenshouderij ligt nota bene ver voor op schema', aldus Jansen en Douma.

GS hebben volgens POV totaal geen oog voor de dramatische gevolgen voor honderden varkenshouders en hun gezinnen. Laat staan voor de economische gevolgen die deze plannen met zich meebrengen voor Brabant. De gevolgen staan bovendien niet in verhouding tot de verwachte milieuwinst.

Nauwelijks milieuwinst

De stikstofruimte die door het verdwijnen van honderden boeren-familiebedrijven vrijkomt, komt volgens GS immers ten goede aan 'andere sectoren'. Per saldo wordt er dus nauwelijks milieuwinst geboekt, terwijl er wel een kaalslag onder veehouders wordt uitgevoerd', zeggen Jansen en Douma.

'Honderden familiebedrijven, die de afgelopen jaren in totaal al honderden miljoenen euro's hebben moeten investeren in milieumaatregelen, zullen door deze nieuwe, extra regels verdwijnen. Zij kunnen op zo'n korte termijn niet voldoen aan de regels en kunnen de hoge investeringen die Brabant eist, niet opbrengen.'

De door Brabant voorgestelde 'staldering' om de veehouderij te reguleren, is volgens Jansen en Douma discriminerend en geeft rechtsongelijkheid. 'Deze plannen leiden er daar toe dat de financiële gevolgen bij de toekomstgerichte varkenshouders worden neergelegd. Zij moeten eerst meters van stoppers opkopen, voordat zij verder kunnen ontwikkelen.'

Niet akkoord gaan

POV roept Provinciale Staten dan ook nogmaals op, om op 7 juli niet akkoord te gaan met de voorstellen van GS en veehouders de tijd te geven, zoals afgesproken, tot 2028, om aan de nieuwe regels te voldoen.

'Zoals ook onze collega's in de rest van Nederland. Anders is er voor onze varkenshouders in Brabant geen sprake van een gelijk speelveld', aldus Jansen en Douma. 'Wij hopen en vertrouwen op gezond boerenverstand in de Brabantse politiek. Als de plannen tóch worden doorgevoerd, dan zit er niks anders op dan het juridische traject te bewandelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
 • Vrijdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer