Cosun+geeft+meer+leveringsbewijzen+uit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Cosun geeft meer leveringsbewijzen uit

Cosun heeft besloten om het aantal uitstaande leveringsbewijzen (LLB's) met 8 procent te verhogen. Daarmee is dat aantal bij de leden beter in overeenstemming met de structurele afzet van bietsuiker.

Tegelijkertijd zal het toewijzingspercentage voor teeltjaar 2018 ten opzichte van 2017 met 5 procent worden verlaagd tot 107 procent. Dat heeft Cosun deze week bekend gemaakt.

Cosun streeft naar een areaal van ongeveer 88.000 hectare suikerbieten. De totale hoeveelheid suiker die Cosun wil afzetten, stijgt slechts beperkt ten opzichte van vorig jaar. Cosun heeft in het afgelopen jaar bijna 200.000 ton rietsuiker verwerkt en verkocht en wil deze hoeveelheid vervangen door suiker uit bieten.

Evenredigheid

Alle leden van Cosun krijgen de gelegenheid om deze extra LLB's te verwerven. De verdeling vindt in eerste instantie plaats op basis van evenredigheid. Leden kunnen ook aangeven dat ze meer LLB's willen ontvangen dan het evenredig deel.

Het nemen van de extra LLB's is niet verplicht. Het deel waarvoor geen belangstelling is, zal de raad van beheer toewijzen aan de telers die belangstelling hebben voor meer dan het aan hen toekomende evenredige deel.

Afgelost

De leden betalen 5,50 euro per LLB. Dit komt neer op circa 3,3 cent per kilo polsuiker. Het bedrag wordt in vijf jaar afgelost. Bij bedrijfsbeëindiging wordt dit bedrag terugbetaald.

Extra LLB's die de leden verwerven, dienen zij te benutten binnen de acht transportzones die Cosun hanteert. Dat wil zeggen binnen de landsgrenzen of binnen 90 kilometer van de fabriek in Dinteloord of Hoogkerk.

Intekenen

Bij leden die intekenen voor de extra LLB's, zal de toewijzing voor 2018 ongeveer 3 procent hoger uitkomen dan in 2017. Neemt een lid geen extra LLB's dan daalt zijn toewijzing ongeveer 4,5 procent.

Voor uiterlijk 20 juli 2017 moeten leden reageren op het aanbod. Ook als zij geen extra LLB's willen ontvangen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer