Italianen+eten+steeds+vaker+%27Nederlands%27
Nieuws
© Flickr.com

Italianen eten steeds vaker 'Nederlands'

De export van Nederlandse landbouwproducten naar Italië is vorig jaar sterk gegroeid. In 2016 ging er 12 procent meer groente, fruit, vlees en zuivel naar het land.

De exportwaarde van voedingsproducten naar Italië nam in 2016 met 12 procent toe tot bijna 2,8 miljard euro, blijkt uit cijfers van het CBS. De belangrijkste producten die we naar het Zuid-Europese land exporteren zijn vlees, groenten en fruit en vis. Ook ging voor vorig jaar 95 miljoen euro aan babymelkpoeder naar Italië. Hiermee is het land na China de tweede exportbestemming van babymelkpoeder uit Nederland.

In totaal exporteren Nederlandse bedrijven in 2016 voor 18 miljard euro naar Italië, 2 procent meer dan in 2015. Hiermee is Italië is voor Nederland de vijfde exportbestemming. Circa 115 duizend Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar goederen naar Italië. Iets meer dan de helft van deze goederen werd in Nederland geproduceerd, de andere helft is wederuitvoer.

Staatsbezoek

Naast voeding gaat het vooral om machines (25 procent) en chemische producten (21 procent). De handel met Italië leverde Nederland vorig jaar een handelsoverschot op van bijna 8,7 miljard euro. Dat is na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het hoogste overschot. Vanuit Italiaans perspectief is Nederland het vierde importland. Italië importeert de meeste goederen uit Duitsland. Ook uit Frankrijk en China importeert Italië meer goederen dan uit Nederland.

Het CBS komt met de exportcijfers naar buiten naar aanleiding van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander koningin Máxima aan Italië. Tijdens het vierdaagse staatsbezoek gaat het paar donderdag met leden van de missie agrifood naar het culinaire conceptrestaurant Eataly in Milaan. Zij krijgen een rondleiding en bekijken een 'show cooking class' van een Nederlandse en Italiaanse chef-kok, die werken met producten uit eigen land.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer