Verenigd+Koninkrijk+goed+voor+10+procent+landbouwexport
Nieuws
© Archief

Verenigd Koninkrijk goed voor 10 procent landbouwexport

Het Verenigd Koninkrijk is een relatief belangrijke bestemming voor landbouwproducten van Nederlandse bodem: 10 procent van de landbouwexport ging in 2016 daarheen.

In de totale goederenexport van Nederlandse makelij had het VK een kleiner aandeel (8,2 procent). Dat meldt het CBS in de nieuwste Internationaliseringsmonitor, de eerste van 2017.

Deze kwartaalpublicatie, die in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken is gemaakt, is gewijd aan de economische betrekkingen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Vlees en bloemen

De waarde van de export van Nederlands product naar het Verenigd Koninkrijk. bedroeg 19,7 miljard in 2016. Landbouwproducten waren met 6,1 miljard euro goed voor 31 procent hiervan. Vlees (1,1 miljard euro), sierteelt (zoals bloemen, 1,0 miljard euro), groenten (0,7 miljard euro) en bereidingen van groenten en fruit (0,5 miljard euro) vormden de top vier in exportwaarde van Nederlandse agrarische producten die de Noordzee overgingen.

In totaal exporteerde Nederland voor bijna 61 miljard aan landbouwproducten van eigen makelij, waarvan 10,0 procent naar het Verenigd Koninkrijk. Alleen naar Duitsland (24,2 procent) en België (10,4 procent) gingen meer Nederlandse landbouwgoederen. Van andere productgroepen had een kleiner deel van de export het Verenigd Koninkrijk als bestemming.

Groenten en fruit

Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland de grootste afnemer van Nederlands vlees, waarbij het vooral gaat om kippen- en varkensvlees. In 2016 had 15,4 procent van de Nederlandse vleesexport als bestemming het Verenigd Koninkrijk. Daarna volgen bereidingen van groenten en fruit (14,9 procent), groenten (13,2 procent) en sierteelt (13,1 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer