Wet veedichte gebieden slaat volgens POV plank mis

De Interimwet veedichte gebieden, die door staatssecretaris Martijn van Dam voor de zomer naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, slaat de plank op diverse punten mis. Dat zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen over de zienswijze die door de varkenssector gisteren aan Van Dam is gestuurd.

Wet+veedichte+gebieden+slaat+volgens+POV+plank+mis
© ZLTO

Via de wet krijgen provincies meer bevoegdheden om grenzen te stellen aan de omvang van veehouderijen en mogen zij zich hierbij baseren op dieraantallen. Van Dam maakte de Interimwet veedichte gebieden vorige maand openbaar, voor zogenoemde 'internetconsultatie'. Iedereen kon tot 23 mei een zienswijze indienen.

Advocate Franca Damen van Kneppelhout & Korthals Advocaten diende de zienswijze gisteren in, in opdracht van Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij.

Emissies centraal

'Op een aantal punten gaat het wetsvoorstel mank', vat Jansen de zienswijze samen. 'De aanleiding van deze wet waren bijvoorbeeld mogelijke gezondheidsrisico's van omwonenden van veehouderijen. Het accent is in de wet echter verschoven van gezondheid naar 'kwaliteit van de leefomgeving'. In dat geval hadden emissies centraal moeten staan en niet dieraantallen.'

Bovendien is een nieuwe wet, bovenop al bestaande wetgeving niet nodig. 'We hebben namelijk al onder andere de Waterwet, Wet bodembescherming, Meststoffenwet, Activiteitenbesluit, Wet milieubeheer, Wet geurhinder, Wet natuurbescherming, Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), Besluit emissiearme huisvesting, Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en de Wet dieren', somt Jansen op. 'Met al deze wetten kunnen alle eventuele negatieve effecten van veehouderij worden aangepakt. Nóg een wet is onnodig.'

Vrij spel provincies

Een ander bezwaar is dat provincies in deze wet vrij spel krijgen. 'Voorwaarden en bandbreedtes ontbreken. Dit kan er in het uiterste geval toe leiden, dat provincies het aantal landbouwhuisdieren en het aantal veehouderijlocaties tot nul kunnen beperken. Dit theoretische voorbeeld maakt goed duidelijk hoe verstrekkend de bevoegdheden van de provincies in deze wet zijn', zegt Jansen.

In strijd met Europese verdragen

Het stellen van een maximum aan aantallen landbouwhuisdieren en veehouderijlocaties is daarnaast in strijd met het 'Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie' (VWEU). Dat verdrag is erop gericht de productiviteit van de landbouw toe te laten nemen en markten te stabiliseren.

'En het is, met het oog op de Rechten van de Mens, zelfs discutabel of een overheid zich mag mengen in het eigendom van veehouders', aldus Jansen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer