Proef met gecontroleerd vrijkomende meststoffen

Adviesbureau Delphy heeft het afgelopen voorjaar de waarde van een nieuwe generatie gecontroleerd vrijkomende meststoffen onderzocht. Het onderzoek werd uitgevoerd op tien locaties in verschillende gewassen.

Proef+met+gecontroleerd+vrijkomende+meststoffen
© LTO

Het onderzoek in opdracht van meststoffenleverancier Ekompany moet duidelijk maken of deze nieuwe meststoffen bijdragen aan een beter rendement voor boeren en tuinders en het milieu. De proeven zijn uitgevoerd voor ui, consumptieaardappelen, zachtfruit, lelie, boomteelt in containerteelt en vollegrond, asperge en krielaardappelen. De eerste resultaten verwacht Delphy over enkele maanden te presenteren.

Hogere opname

De zogenoemde Controlled Released Fertilisers (CRF) worden door de fabrikant gecoat met als doel een hogere opname van nutriënten door het gewas mogelijk te maken. Zo kan de stikstofefficiency van kunstmest verhoogd worden, waardoor er minder kilogrammen meststof nodig zijn. Daarnaast zullen er minder verliezen naar het milieu zijn. De onderzoekers denken dat met CRF zowel de bodemkwaliteit als de kwaliteit van het geoogste product verbeterd kan worden.

Onder andere om een recirculatieplicht te voorkomen worden deze meststoffen in de pot- en containerteelt al veelvuldig gebruikt. Op basis van de dikte van de coating kunnen de CRF-meststoffen voor verschillende gewassen en teelten op maat gemaakt worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer