Fusie Canadese kunstmestconcerns

De Canadese kunstmestproducenten Agrium en PotashCorp willen gaan fuseren. Door de fusie ontstaat het grootste kunstmestconcern ter wereld.

Fusie+Canadese+kunstmestconcerns
© eigen foto PotashCorp

PotashCorp is een van de grootste leveranciers van kali. Daarnaast levert het bedrijf ook stikstofkunstmest en fosfaat. Agrium maakt ook stikstofkunstmest en heeft daarnaast zo'n 1.500 boerenwinkels.

Het nieuwe Canadese bedrijf zou na de fusie in totaal zo'n 20.000 werknemers in achttien landen krijgen. De omzet zou ongeveer 20,6 miljard dollar per jaar zijn.
De twee kunstmestbedrijven verwachten met de fusie synergievoordelen van 500 miljoen dollar te kunnen behalen. Besparingen zijn onder andere mogelijk op het gebied van distributie, productie en aanbestedingen.

Lage kosten

Het nieuwe bedrijf zou beter in staat zijn om de klanten en boeren te voorzien van hoogwaardige producten en diensten tegen lage kosten, met blijvende aandacht voor efficiëntie en innovatie.

Het risico van de fusie is dat het nieuwe bedrijf meer macht krijgt bij de prijsvorming. Een ander gevaar voor de boer is afname van het assortiment.

Als de fusie doorgaat, krijgen de aandeelhouders van PotashCorp 52 procent van de aandelen van het nieuw te vormen moederbedrijf in handen, aandeelhouders van Agrium 48 procent. De voorzittershamer gaat naar Jochen Tilk van PotaschCorp. Chuck Magro van Agrium zou de dagelijkse leiding krijgen.

'Met deze fusie kunnen we voordelen en groeimogelijkheden creëren die geen van beide ondernemingen alleen zou kunnen bereiken. De combinatie stelt ons in staat om de klanten efficiënter te bedienen.'

Minder rendabel

De kunstmestmarkt ondervindt de gevolgen van de lage prijzen in de landbouw. Hoe lager de prijzen, hoe minder rendabel het is om met extra kunstmest te investeren in nog hogere opbrengsten. Door de wereldwijde afname van de vraag naar stikstof, fosfaat en kali bestaat het risico dat het aanbod de vraag naar kunstmest zal overtreffen, en dat heeft gevolgen voor de prijs.

Tegelijk kunnen Agrium en PotashCorp te maken krijgen met verhogingen van de prijs van grondstoffen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer