BIG+Challenge
Column
© Big Challenge

BIG Challenge

Boeren zijn dag en nacht aan het werken om voedsel te produceren voor iedereen. En toch bestaat een grote groep agrariërs - uit werkelijk alle sectoren - die een week vrij nemen om aan de Alpe d' HuZes mee te doen. En niet alleen die week maar ook vele uren ingezet hebben om donaties te verzamelen voor het goede doel. Farmers against cancer. Oftewel boeren strijden tegen kanker.

Al die deelnemende boeren zijn geclusterd onder de vlag van BIG Challenge.

En dat is een cadeautje dat je als agrarische deelnemer - zoals ik - binnen die vrijwillige organisatie mee kan strijden tegen die vreselijke rotziekte.

De week op de Alpe bestaat niet alleen uit sportieve prestaties leveren.
Ook nemen wij de tijd om te herdenken - aan onze dierbaren - die op dit moment zelf hard aan het vechten zijn voor zijn of haar leven. Of helaas de strijd verloren hebben.

En hier komt BIG Challenge weer om de hoek kijken want in het begin van de week zorgen zij - vrijwilligers - door middel van een saamhorigheid bijeenkomst dat er ruimte voor iedereen is om stil te staan aan hun dierbaren.

Een bijeenkomst waar mensen hun ervaringen vertellen - over heel erg ziek zijn, pijn, omgaan met je gezin - maar ook knokken voor hun leven.

Dat de agrarische sector goed vertegenwoordigd is tijdens de Alpe d' HuZes blijkt ook uit de afsluiting van de koersdag.

Donderdag - de koersdag - aan het einde van de koers gaan alle BIG Challenge deelnemers gezamenlijk de finish over en laten aan iedereen het ingezamelde bedrag zien.

Een fantastisch en positief moment voor de agrarische sector.

Maar voordat de finish bereikt is gaan we met z'n allen nog 1 keer de Alpe beklimmen.

De saamhorigheidsklim van BIG Challenge.

Om 17.30 uur vertrek vanuit het dal - om 20.00 uur over de finish - na de hele dag al veel hoogtemeters in de benen, gaat we langzaam.

De hele dag warm, maar nu betrekt de lucht. We fietsen door - af en toe wordt iemand geduwd, een Hermannetje. Van bocht 21 gaan we door - bocht 20 en verder omhoog. Het weer verandert - regen - en boven in de bergen af en toe een lichtflits en gedonder - onweer.

Regent harder en harder - fietsen gaat moeilijker maar blijven bij elkaar.

Bocht 7 - einde bijna in zicht - onweer, stortregen, ambulance jaagt naar boven. Wij moeten stoppen. Er zijn nog meer fietsers 'gestrand'. We zijn koud maar kunnen nergens naar toe. In bocht 7 staat een trailer van een vrachtwagen - vol met fietsers - dekens om.

Het is koud. Mensen van het leger komen helpen met nog meer dekens.

Ondertussen worden bussen geregeld om ons naar boven te brengen.

Al snel blijkt dat een motorrijder - vrijwillige begeleiders en supporters - geraakt is door een bliksem. Gelukkig buiten levensgevaar.

Ons agrarisch feestje aan de finish - wat echt een hoogte punt had moeten worden - viel dit jaar letterlijk in het water.

Een topvermelding, de agrarische sector heeft dit jaar maar liefst 1.227.920 euro opgebracht voor het bestrijden van kanker.

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer