Fietsen, fietsen... maar eerst even voorstellen

De laatste training zit erop, met de airco aan een uurtje spinning in de sportschool. Want het is zomers warm op dit moment dat ik aan het schrijven ben. Afgelopen weekend vertrokken veel mensen voor een week naar Zuid Frankrijk om hun eindprestaties neer te zetten tijdens de Alpe d' HuZes.

Fietsen%2C+fietsen%2E%2E%2E+maar+eerst+even+voorstellen
© Eigen Foto

Op de boerderij is zo veel mogelijk klaar, administratie is bijgewerkt, huishouding op orde en voldoende eten aanwezig voor de thuisblijvers.

Hoe ga ik het thuis met ons bedrijf en gezin regelen dat ik mee kan fietsen? De dagen ervoor maar een werkplanning maken. Administratie, huishouding, eten inslaan voor de kinderen. Alles gereed zodat ik volgende week kan fietsen met mijn team BIG Challenge 19 Agrifirm 1.

BIG Challenge staat voor Farmers against cancer en heeft als doel gezamenlijk geld inzamelen voor het goede doel en trainen om op 1 juni aanstaande de Alpe d'Huez te beklimmen. Te voet of op fiets.Bijna 230 deelnemers uit de hele agrarische sector hebben zich verbonden met maar één doel. Kanker de wereld uit.

Ik ben zo'n fietser die én agrariër is én fietst én vindt dat kanker geen dodelijke ziekte meer mag zijn.

'Normaal gesproken ben ik meer van gewoon boerenverstand, fietsen en klaar'

Agrariër ben ik, Harriët Middendorp, als geboren stadjer (Groningen) zo'n 16 jaar geleden komen wonen in Foxwolde bij mijn man, een rasechte koeienboer. We hebben inmiddels vier kinderen (15, 13 en een tweeling van 4).

In de kop van Drenthe ligt ons melkveebedrijf. Dat bestaat uit 265 melkkoeien, 130 stuks jongvee en 135 hectare land. Mijn man 'doet' de koeien, samen met enkele parttime medewerkers en scholieren. Gelukkig, want ik ben op deze manier redelijk flexibel om andere leuke en voornamelijk coöperatieve activiteiten te doen binnen en buiten de agrarische sector. Want dat is de sector, coöperatief.

Een mooi team

Met een bonte verzameling van leden en personeel van Agrifirm gezamenlijk geld inzamelen voor het goede doel. Dat is zo'n geweldige activiteit. Als team zijn we gezamenlijk opgetrokken met een aantal mooie acties waaronder een succesvolle wijnactie vlak voor de kerstdagen. In de wintermaanden de hutspotactie - producten van Nederlandse telers - werden goed verkocht.

Op tweede paasdag hebben we met het hele Agrifirm team een mooie Boer on Tour uitgeschreven – fietstocht voor het hele gezin met bezoeken aan diverse agrarische bedrijven. Een feestje voor de burger die met eigen ogen bij diverse bedrijven kon kijken hoe en waar de producten vandaan komen die iedere dag gegeten worden. Mooier kan niet.

Naast het geld inzamelen zijn we gaan trainen om sterk genoeg te zijn om de beruchte Alpe d'Huez op te fietsen. Gezamenlijk – zoals BIG Challenge het bedoelt – trainen. De hele agrarische sector aan het fietsen of lopen. Onder andere in Holten 82 kilometer fietsen met deelnemers die allemaal dezelfde taal spreken, gezellige diversiteit.

Voordat ik de fiets kon pakken, eerst nog een warming up van Basil Durmaz, BN'er van onder meer het TV-programma Obese. Normaal gesproken ben ik daar niet zo van. Gewoon boerenverstand, fietsen en klaar. Maar hij gaf aan dat krachttrainingoefeningen – met ingewikkelde termen als squads en planken – goed voor buik- en rugspieren zijn. Ik deed mee en kon met de goede tips daarna eindelijk de ronde fietsen.

Als boer met koeien zijn vakanties of een weekendje weg grote uitzonderingen. En dan ga je als teamlid van BIG Challenge Agrifirm een heel weekend in april trainen in de Ardennen. Vooral gezelligheid, saamhorigheid en fietsen in een prachtige omgeving is een bijzonder mooie ervaring die ik mee kan nemen naar de Alpe.

Voordat het zover is – tassen inpakken – moet nogal wat bagage mee voor het fietsen – en natuurlijk de fiets zelf niet vergeten!

Ik hou jullie de komende week op de hoogte!

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer