Ton%2C+onze+topper
Column
© Archief

Ton, onze topper

Alles ingepakt. Racefietsen achterop de auto en richting de Alpe d' Huez. Ruim 1.200 kilometer verder sta je dan aan de voet van de Alpe. Eindelijk na zoveel maanden voorbereiding, geld inzamelen en, niet te vergeten, trainen.

Maar eerst hebben we als BIG Challenge team Agrifirm nog een hele belangrijke opdracht. Onze teamgenoot Ton Windt tegemoet fietsen.

Ja en wie is Ton? Ton heeft uitleg nodig.

Hij is op 12 mei, samen met een groep agrarische BIG Challenge fietsers, van het KWF-kantoor in Amsterdam in acht dagen naar Berlijn gefietst. Dit om de agrarische sector, samen met de Duitse BIG Challenge, de agrarische sector te promoten en om geld binnen te halen voor de Alpe d' HuZes.

Geslaagde missie; ze hebben een mooi bedrag opgehaald.

Maar Ton is Ton, hij is daarna van Berlijn naar de Alpe d' Huez gefietst - ALLEEN!

Geen lichte racefiets maar een zware off-the-roadfiets met stevige banden. Minimum aan bagage, zelfs zijn teamshirt kon niet mee. Maar wel een tentje waarin hij kon overnachten, op de meest bijzondere plaatsen.

Via WhatsApp bleef het team in contact met Ton. Voor dag en dauw was Ton aan het fietsen en er kwamen regelmatig prachtige foto's voorbij nadat hij alweer veel kilometers had gefietst.

Vandaag, maandag 29 mei, haalde Toen zijn einddoel. Zijn hele team van Agrifirm, inmiddels aardig ongeduldig, kon hem na al die dagen eindelijk zien. Hoe zal het met hem zijn, na zoveel kilometers in de benen?

Een bijzonder moment, hem tegemoet fietsend, na een mooie tocht, maar loodzwaar einde. Hij had 's morgens nog de Col Cardon van 20 kilometer met gemiddeld 9 procent gefietst.

En dan is er nog een klim te gaan, de Alpe d' HuZes met 21 bochten, 14 kilometer lang en 1 kilometer stijgen. Die doen we met z'n allen, maar voor Ton is het zwaar, heel zwaar. Met veel bagage op zijn fiets.

Gelukkig zijn de teamgenoten er, waar ik gelukkig eentje van ben, die Ton een Hermannetje geven.

Een Hermannetje - dat heeft uitleg nodig - wat is dat? Herman was - helaas - de grondlegger van BIG Challenge. Een Hermannetje betekent letterlijk een duwtje in de rug.

Na die 21 bochten zijn we boven en wordt Ton met een geweldig applaus door veel mensen verwelkomt. Wat een fantastisch gevoel en trots - erg trots - op een heel bijzonder persoon, Ton.

Wat een eer om zijn teamgenoot te zijn.

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer