Nedato+past+afzetstrategie+aan
Nieuws
© Han Reindsen

Nedato past afzetstrategie aan

De consumptie van tafelaardappelen daalt in Europa al jarenlang. De afzet van bewerkte producten stijgt daarentegen continu ook mondiaal. Reden voor Nedato om haar strategie bij te sturen.

Al meer dan vijftig jaar levert de Nedato aardappelen van vijfhonderd telers aan afnemers over de hele wereld. De coöperatie kent zijn oorsprong in 1963 voor aardappeltelers uit de Voorne-Putten en de Hoeksche Waard.

Gezien de kanteling van de afzet naar minder tafelaardappelen en meer bewerkte producten verbreedt Nedato het aanbod van producten in tafelaardappelen en specialties. Tevens zoekt de coöperatie uitbreiding in de afzet naar gebieden buiten Europa.

Investeringsprogramma

In fasen wordt in Oud-Beijerland een investeringsprogramma doorgevoerd waarbij Nedato maatwerk verricht voor produceren voor private labels en eigen merken ten behoeve van de retail, foodservice en groothandel in Europa en daarbuiten.

Verder investeert Nedato in de teelt- en productontwikkeling van biologische aardappelen en ook gangbare concepten met focus op innovaties op gebied van gezondheid en intrinsieke waarde van de tafelaardappel als hoogwaardig voedingsmiddel.

Daarnaast zoekt Nedato actief naar samenwerkingsverbanden voor tafelaardappelen in Europees verband. Met gebundelde innovatieve kracht is het product tafelaardappel beter te innoveren in een snel veranderend consumptiepatroon.

Schaalvergroting

In lijn met de groeiende vraag breidt de coöperatie de activiteiten op het gebied van de teelt van aardappelen voor de verwerkende industrie uit. Het Nedato Flex Systeem voor de prijsvorming vormt hiervoor de basis.

Ook onder telers vindt verdere specialisatie en schaalvergroting plaats. Steeds meer telers spreiden risico's, door de prijsvorming van de aardappelen te spreiden over meerdere systemen. Het Nedato Flex Systeem biedt hiervoor ook mogelijkheden.

Nedato onderzoekt het uitbreiden van de prijsvormingssystemen met een vrije aardappelpool. Dit systeem wordt de komende tijd met de leden besproken en na goedkeuring aangeboden met ingang van oogst 2018.

Efficiencyslag

De Nedato-organisatie wordt geleidelijk aangepast aan de gewijzigde strategie. In het verpakkingsbedrijf voert Nedato een efficiencyslag door. Naar verwachting vervallen hierdoor een aantal arbeidsplaatsen gerelateerd aan teelt en verpakken van tafelaardappelen voor de Nederlandse markt.

De combinatie van reorganisatie, strategiewijziging en moeten leiden tot een blijvend sterk en gezond Nedato met een goed toekomstperspectief. De bovengenoemde aanpassingen zullen in de loop van 2017 en 2018 geleidelijk worden doorgevoerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 10°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
Meer weer