Veel bladluizen in Flevoland en Noord-Holland

Met name in de Noordoostpolder, Flevopolder en Noord-Holland zijn er al weer veel virusoverbrengende bladluizen gevonden.

Veel+bladluizen+in+Flevoland+en+Noord%2DHolland
© Eigen Foto

In de andere regio's zijn de aantallen nog relatief laag. Dat blijkt uit de eerste afklop van bladluizen op 23 mei door de NAK.

Bladluizen brengen virussen bij aardappelen over. Om een goed inzicht te krijgen in de omvang van deze overdracht worden bladluizen gedurende het groeiseizoen gemonitord. Dit is vooral van belang voor het vaststellen van de loofvernietigingsdata voor pootaardappelen. Met loofvernietiging wordt de verspreiding van virussen stopgezet.

Determineren

De monitoring wordt op verschillende manieren uitgevoerd, namelijk door afkloppen van aardappelplanten en het plaatsen van zuigvallen en vangbakken. Bij alle drie methoden worden de bladluizen op het laboratorium gedetermineerd.

De verschillende soorten worden vastgesteld en per soort wordt het aantal geteld. Het vaststellen van de soort bladluis is belangrijk, omdat de ene soort beter virus overbrengt dan de andere soort.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer