Belgische teler krijgt forse boete voor illegaal pootgoed

In België heeft het Antwerpse hof van beroep een aardappelteler in de provincie Antwerpen veroordeeld tot het betalen van een forse boete en schadevergoeding vanwege het gebruik van pootgoed zonder afdracht van licentiegelden.

Belgische+teler+krijgt+forse+boete+voor+illegaal+pootgoed
© Nieuwe Oogst

De betreffende teler was aangeklaagd door kwekersrechtorganisatie Breeders Trust vanwege het niet aanmelden van een areaal zogeheten hoevepootgoed van rassen waarover kwekersrecht betaald moeten worden. Hoevepootgoed is eigen geteeld pootgoed dat volgens de Farm Saved Seed-regeling gebruikt mag worden als uitgangsmateriaal voor de consumptieteelt op het eigen bedrijf.

De overtredingen betreffen de beschermde rassen Fontane en Asterix in de jaren 2011, 2012 en 2013. In totaal zou van een uitgeplant areaal van zo'n 460 hectare geen melding gemaakt zijn. Vorige maand al veroordeelde het Antwerpse hof de aardappelteler tot het betalen van 90.000 euro aan Breeders Trust voor gederfde inkomsten. Daarbovenop wordt waarschijnlijk nog een te betalen bedrag vastgesteld voor schadevergoeding.

Terugwerkende kracht

In een reactie stelt Geert Staring, de directeur van Breeders Trust, dat deze zaak aantoont dat telers die zogenaamd hun hoevepootgoed van licentierassen vergeten te melden niet gemakkelijk de dans ontspringen. 'We kunnen met terugwerkende kracht voor een lange periode vaststellen of alle licentiegelden zijn afgedragen', aldus Staring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer