Pootgoedexport stevent af op record

De exportteller voor Nederlands pootgoed staat tot eind april op 796.000 ton. De kans is groot dat dit seizoen opnieuw een exportrecord kan worden bijgeschreven.

Pootgoedexport+stevent+af+op+record
© Persbureau Noordoost

Vorig jaar kwam de totale export van pootgoed van oogst 2015 uiteindelijk op 811.000 ton. Toen werd na april nog 27.000 ton pootgoed naar het buitenland verkocht. Als dat ook de komende periode nog gebeurt dan is opnieuw sprake van een recordvolume aan Nederlands pootgoed dat in één afzetseizoen is geëxporteerd.

Belangrijke voorwaarde om het record te realiseren is dat er nog genoeg pootgoed beschikbaar is en daarbij is het de vraag of de late bestemmingen niet al voorzien zijn. Vorig jaar is in de laatste periode van het afzetseizoen met name nog veel pootgoed verkocht naar België en naar bijvoorbeeld Oezbekistan.

Grootste afnemer

Uit de exportcijfers van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) dat per 30 april met name de verkoop van pootgoed uit ons land ten opzichte van vorig jaar voorloopt in de Europese Unie, Azië en Amerika. België is opnieuw de grootste afnemer met bijna 88.000 ton. Vorig jaar kochten de Belgen uiteindelijk iets meer dan 94.000 ton Nederlands pootgoed.

De export naar Afrika komt dit seizoen op 183.000 ton en dat is 15.000 ton minder dan vorig jaar. Vooral Algerije, Libië en Marokko kochten minder pootgoed van Nederlandse handelshuizen. Algerije was jarenlang het belangrijkste exportland, maar is de laatste twee jaar voorbij gestoken door België en Duitsland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer