Verschillend telen met vergelijkbaar resultaat paprika

Twee teelten paprika leiden in verschillende kassen tot een vergelijkbaar resultaat in productie, terwijl in beide experimenten energie werd bespaard.

Verschillend+telen+met+vergelijkbaar+resultaat+paprika
© Nieuwe Oogst

In 2016 zijn in de VenLow Energy kas paprika's geteeld. Gelijktijdig met deze teelt stond hetzelfde ras Maranello met gelijke plantdatum en stengeldichtheid in een teelt bij Delphy-Improvement Centre.

De Venlow Energy kas heeft dubbelglas en een folie scherm, terwijl de kas van het IC enkel glas heeft met een dubbel energie scherm. Verwacht mocht worden dat er verschillen in teelt en productie zouden optreden.

De zetting liep opvallend parallel in beide kassen, met pieken en dalen in vrijwel dezelfde weken. Ook de plantbelasting in beide teelten liep gelijk op. De planten waren aan het eind van de teelt in VenLow Energy kas wel langer.

Balans

De productie was opvallend gelijk (35 kilo per vierkante meter), terwijl het gerealiseerde klimaat verschillen liet zien in etmaal temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en CO2-concentratie. Blijkbaar zijn stimulerende en remmende effecten van klimaat op productie met elkaar in balans geweest.

De overeenkomst tussen beide kassen is geweest dat de uitstraling in de nacht beperkt is. Bij het IC door intensief gebruik van de schermen en in de VenLow Energy kas door het dubbel glas en gebruik van folie. In beide kassen is gestreefd naar een optimaal klimaat gegeven de stand van het gewas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer