Oud gewas snel en schoon ruimen

De teeltwisseling in de glasgroenten is momenteel in volle gang. Maandag werd bij Paprikakwekerij Vijverberg in Berkel en Rodenrijs 4 hectare gewas geruimd door machinaal loonbedrijf Van Veldhoven uit De Lier.

Van Veldhoven heeft dit jaar een nieuwe machine in gebruik genomen voor het ruimen van tuinbouwgewassen, de V-rex. De V-rex voldoet volgens het bedrijf als eerste versnippermachine aan alle toekomstige milieu-eisen.

Sito Berkhout van Van Veldhoven: 'Het is een nieuwe machine met een John Deere motor van 300 pk. Daar ruimen we tussen 6 en de 7 hectare kas per dag mee. Het is een nieuwe machine die voldoet aan de Tier 4 emissienorm voor brandstoffen. Het is dus een hele schone machine, waarmee we schoon en snel kunnen werken.'

Versnipperen

Voordat het loonbedrijf in de kas arriveert heeft het personeel van de tuinder al het paprikagewas afgesneden en in een lange strook in elk pad gelegd op een zwart doek.

Medewerkers van het loonbedrijf bevestigen het doek op een rol aan de gewasruimmachine, vervolgens wordt het doek in hoog tempo opgerold en het gewas in de machine versnipperd. De snippers worden direct weer uitgeblazen en opgevangen in een kleine container.

Containers

Als de container met snippers gevuld is, wordt deze gelost in een bak die op de heftruck is bevestigd. Deze wordt buiten in grote containers op het erf geleegd en het plantafval wordt vervolgens afgevoerd door een ander loonbedrijf, gespecialiseerd in compostering van afgedragen tuinbouwgewassen.

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer