Europese+boer+heeft+dip+overwonnen
Nieuws
© nieuwe oogst

Europese boer heeft dip overwonnen

De Europese boeren hebben meer vertrouwen in de huidige bedrijfssituatie en de verwachtingen voor de toekomst. De bereidheid om te investeren neemt toe.

Dat blijkt uit de Europese Trendmonitor van de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) van voorjaar 2017. De Europese boeren zien licht aan het eind van de tunnel en hebben het slechte gevoel van 2016 overwonnen.

Voor de DLG-Trendmonitor zijn 700 Duitse, 700 Franse, 500 Poolse en 350 Britse boeren geïnterviewd. De opleving in de agrarische sector is volgens DLG-econoom Achim Schaffner toe te schrijven aan de verbeterde marktsituatie bij granen, melk en varkensvlees.

Opwaartse trend

De boeren in Duitsland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk beoordelen de huidige situatie duidelijk positiever dan in het najaar van 2016. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht een opwaartse trend in de wereldwijde economie en dat stimuleert de vraag naar landbouwproducten.

De ommekeer in het economische klimaat zorgt voor een aanzienlijke verhoging van de investeringsbereidheid bij ondervraagde boeren in Duitsland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Investeren

In Duitsland wil 42 procent van de boeren de komende 12 maanden investeren. Dit is 10 procentpunten hoger dan in de herfst van 2016. In Polen gaat het om 45 procent (7 procentpunten meer), in het Verenigd Koninkrijk de helft van de boeren (16 procentpunten meer) en in Frankrijk 22 procent (plus 8 procentpunten).

Ondanks de onzekerheden rond de Brexit zijn ook boeren in Groot-Brittannië optimistisch over de komende twaalf maanden. Minder regelgeving en meer vrijheid in ondernemen zou hun concurrentiepositie kunnen versterken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer