Gans+blijft+grootste+boosdoener+gewasschade
Nieuws
© DIRK HOL

Gans blijft grootste boosdoener gewasschade

Ganzen richten nog steeds de meeste schade aan landbouwgewassen en het landschap. Zo'n 92 procent van het totaal uitgekeerde schadebedrag van ruim 21 miljoen euro komt op het conto van de ganzen.

Dat meldt Het Faunafonds in haar jaarverslag over 2016. Ten opzichte van 2015 heeft het Faunafonds 2,04 miljoen meer uitgekeerd. Het aantal behandelde tegemoetkomingen is toegenomen van 3.308 in 2015 tot 4.989 in 2016.

Oorzaak hiervan is dat naast de provincie Fryslân, voor het eerst ook voor de provincies Gelderland en Groningen automatische taxaties binnen de ganzenrustgebieden hebben plaatsgevonden. Ook verliep de uitkering van tegemoetkomingen voor de Waddeneilanden (Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) in 2016 weer via het Faunafonds.

Edelherten en wilde zwijnen

Het Faunafonds meldt verder dat ze onderzoek heeft laten doen naar de herkomst en mitigatie van de Nederlandse edelherten en wilde zwijnen. Hiermee is ook voor het beheer een nulsituatie vastgelegd. Als de stand van de populatie in een kritische fase komt, kunnen vervolgens beheer- en inrichtingsmaatregelen worden ingezet.

In 2016 is er in totaal 463.357 euro aan onderzoeksprojecten door BIJ12-Faunafonds geïnvesteerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer