Ganzenoverlast+Drenthe+verdrievoudigd
Nieuws
© Rein Geleijnse

Ganzenoverlast Drenthe verdrievoudigd

De in Drenthe uitgekeerde schade door ganzen is de afgelopen drie jaar bijna verdrievoudigd. Het schadebedrag liep tussen 2013 en 2016 op van 60.000 euro tot 160.000 euro, blijkt uit een opgave van het Faunafonds.

Veel ganzen komen uit omliggende provincies over naar Drenthe om te grazen, vooral kolganzen. Daarbij richten ze ook veel meer schade aan dan wordt gemeld, stelt regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord vast.

Bloemerts denkt dat veel ganzen over komen uit Friesland. Daar zijn diverse maatregelen genomen zoals verjaging en bedraagt de schade jaarlijks rond de 10 miljoen euro. 'De ganzen zoeken voor hun vreten naar nieuwe locaties en dan is Drenthe een zeer te verwachten plek om te landen en te nestelen', aldus de bestuurder.

Trend

Het ganzenprobleem blijft niet beperkt tot Friesland en Drenthe.'We hebben op dit moment in het Noorden al tien keer zoveel ganzen als in het verleden. En de verwachting is dat deze trend zal doorzetten.'

Tot begin deze week kwamen vanuit Drenthe 244 meldingen binnen van schade door overwinterende ganzen. 207 daarvan waren afkomstig van agrarische bedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer