NMV+ontevreden+over+Friese+ganzenaanpak
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NMV ontevreden over Friese ganzenaanpak

De Nederlandse Melkveehouderij Vakbond is ontevreden over de nieuwe ganzenaanpak in Friesland. Volgens de NMV krijgen boeren niet genoeg mogelijk om de ganzen te laten verjagen. 'Boeren moeten lijdzaam toezien hij zij voor duizenden euro's schade oplopen.'

LTO Noord liet eerder al weten de ganzenaanpak 'de minst slechte oplossing' te vinden. 'Dit is volgens ons het meest haalbare. Het verdient geen schoonheidsprijs. We hadden vier jaar geleden al een ruimere aanpak willen hebben. Maar dat zat er helaas niet in.'' geeft Peet Sterkenburgh aan.

Volgens NMV voorzien de aangewezen foerageergebieden ongeveer in een derde van de huidige ganzenpopulatie. 'Tweederde van de populatie zal zijn heil dus elders zoeken. In de praktijk zijn dat gronden van boeren die maar beperkt beroep kunnen doen op schadevergoeding.'

Pamperen

Bovendien 'pamperen' de natuurorganisaties de ganzen, stelt NMV. 'Door ganzen te pamperen komen er steeds meer ganzen en wordt de schade voor de boeren nog groter. Daarnaast gaat de schade-uitkering in percentage omlaag, omdat de provincie wil bezuinigen: Meer schade en minder vergoeding voor de boeren. Ondertussen wordt weiland duur betaald en heeft de boer het gras nodig voor zijn koeien. Om nog maar niet te spreken van het feit dat veel ganzen weidevogels verdringen.'

Volgens NMV is de enige manier om 'uit de hand gelopen situatie' te komen door alle vormen van verjagen en afschot buiten foerageergebieden toe te staan, en er zo voor te zorgen dat de hoeveelheid voedsel beperkt wordt doordat de ganzen op getalsgerichte foerageergebieden aangewezen zijn.

Populatiebeheer

Bovenmatige aantallen ganzen in Friesland zijn een goede legitimatie voor alle vormen van populatiebeheer. Daarnaast is het niet meer dan normaal dat boeren in de nieuwe periode een fatsoenlijke vergoeding krijgen voor hun bedrijfsschade, die juist als gevolg van beleid in de afgelopen jaren is ontstaan, vindt NMV.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer