ZLTO-afdelingen staan achter windenergiedeal A16

Vijf ZLTO-afdelingen hebben donderdag met een handtekening hun zegen gegeven aan de Green Deal Windenergie A16-zone. Een kwart van de opbrengst van de gewonnen energie vloeit terug in het gebied.

De Green Deal is een overeenkomst tussen potentiële windmolenbouwers, de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert en provincie Noord-Brabant.

Het is nog niet bekend op welke plekken de windmolens precies komen te staan en welke ontwikkelaars over de juiste grondposities beschikken om ze te kunnen bouwen. Na de zomer van 2017 moet daarover duidelijkheid komen, als het voorkeursalternatief bekend is. Er is plaats voor 30 tot 35 windmolens langs de snelweg A16.

Dorpsmolens

Wat wel al zeker is, is dat een kwart van de opbrengst van de windmolens ten goede komt aan de lokale gemeenschap. Een op de vier windmolens komt in eigendom van de lokale gemeenschap, de 'dorpsmolens'. In iedere gemeente is of wordt een stichting opgericht om de opbrengsten van de dorpsmolens zo goed mogelijk te besteden. Waar de opbrengsten aan worden besteed, wordt samen met de inwoners bepaald.

De ZLTO-afdelingen die de Green Deal ondersteunen zijn Breda, Baronie Zuidoost, Drimmelen, Zundert-Rijsbergen en Moerdijk. ZLTO-bestuurder Remco Beekers, tevens voorzitter van ZLTO Breda, heeft namens deze vijf afdelingen het overzicht bewaard in het voortraject.

Maatschappelijk draagvlak

'We hebben als ZLTO al tijdig onze visie hierin kenbaar gemaakt. De afdelingen onderschrijven het grote belang van de transitie naar het gebruik van duurzame energiebronnen. Ze vinden ook de sociale participatie, en als gevolg daarvan een breed maatschappelijk draagvlak, rondom de windmolens belangrijk', zegt Beekers.

'Ik denk dat het verstandig is als ook de agrarische sector zich actief opstelt in en om de op te richten stichtingen. Daar gaan de discussies plaatsvinden over het hoe, wat en waar en de sociale participatie.'

Grote kans

Hoewel de (locaties van) de windmolens de nodige weerstand zullen oproepen, ziet Beekers ze vooral als grote kans. 'We moeten in oplossingen denken in plaats van in problemen. Natuurlijk realiseren we ons dat er nog veel uitdagingen in het verschiet liggen. De ene boer zal er baat bij hebben en de andere heeft er wellicht wat last van', verwacht hij.

'Daarom is de rol van de ZLTO-afdelingen ook beperkt. Maar met de handtekeningen zeggen ze wel toe dat er draagvlak is in de agrarische sector. En nogmaals, het is ook voor boeren en tuinders een mooie kans.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer