Boeren+Zeevang%3A+vergoed+oktoberschade+gans
Nieuws
© Vidiphoto

Boeren Zeevang: vergoed oktoberschade gans

Een groep van zeventien melkveehouders uit de Noord-Hollandse polder Zeevang maakt bezwaar bij het Faunafonds tegen het niet vergoeden van oktoberschade door ganzen op blijvend grasland.

Via een taxatierapport hebben de melkveehouders aangetoond dat er aanzienlijke schade is geleden door toedoen van ganzen en smienten. Dit is met het huidige beleid voor schadebestrijding niet te voorkomen, stellen zij. Vrijdag gaan de boeren, vertegenwoordigd door een advocaat van LTO Noord, hun zaak bepleiten in een hoorzitting.

Door de onderverdeling van de polder in 21, niet logisch afgebakende deelgebieden is schadebestrijding van ganzen nauwelijks mogelijk. Slechts gedurende één dagdeel per week mag er per deelgebied aan schadebestrijding worden gedaan. Dat maakt de situatie onwerkbaar, stellen de melkveehouders.

Uniek

De boeren ondersteunen hun pleidooi voor een uitzondering op de beleidsregel met het gegeven dat Zeevang een Natura 2000-gebied is, dat volgens het beheerplan blijvend grasland moet zijn met agrarische exploitatie met vooral rundvee.

Daarmee is de polder uniek en dit vraagt aan het Faunafonds medewerking voor omstandigheden waarbij goed beheer van de polder door melkveehouders mogelijk is, vinden de boeren.

Oktober

Bovendien is de schade aan de grasopbrengst in oktober veel groter dan destijds werd aangenomen bij het uitsluiten van oktoberschade. Zowel door het belang van deze maand voor de ruwvoerwinning als door het toenemende aantal smienten en ganzen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer