Oost-Nederland maakt werk van duurzame voeding

21 bedrijven en organisaties in Overijssel en Gelderland starten met de ontwikkeling van duurzame producten op het gebied van voedsel en gezondheid. Met deze initiatieven versterken zij hun marktpositie en de regionale economie in Oost-Nederland.

Oost%2DNederland+maakt+werk+van+duurzame+voeding
© Johma


Het gaat het om een investering van ruim 15 miljoen euro. De EU, het rijk en de provincies stellen 7 miljoen euro beschikbaar vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De bedrijven leveren een eigen bijdrage van ruim 8 miljoen euro.

Antibioticaresisentie

Steeds meer dieren zijn resistent tegen antibiotica. Het project 'Faag op Maat' biedt intensieve veehouderijen een nieuwe oplossing voor het bestrijden van ziekteverwekkers. Door fagen (virussen) toe te voegen aan diervoeding, hoeft er minder antibiotica te worden toegediend. Het project levert hiermee een bijdrage aan het terugdringen van de voedselgerelateerde antibioticaresistentie bij mens en dier.

Het consortium dat hierbij samenwerkt bestaat uit Trouw Nutrition Nederland in Putten, Micreos Food Safety in Wageningen, NYtor in Nijmegen, Agri Information Partners in Wageningen en Wageningen University and Research. De totale investering bedraagt ruim 6 miljoen euro waarvan bijna 2,5 miljoen euro subsidie.

Natuurlijke conserveermiddelen

De vraag naar natuurlijke, E-nummervrije voeding neemt snel toe. In het project 'Challenges' worden natuurlijke conserveermiddelen ontwikkeld voor kwetsbare, koelverse en niet-zure voedingsmiddelen, zoals salades, beslag en plantaardige vleesvervangers.

Het consortium dat hierbij samenwerkt bestaat uit TOP in Wageningen, Johma Salades in Losser, Ojah in Ochten en Bachos in Rumpt. De totale investering bedraagt 2 miljoen euro waarvan ruim 800.000 euro subsidie.

OP Oost 2014-2020

Productvernieuwing is de basis voor vergroting van de concurrentiekracht en voor groei van werkgelegenheid in Oost-Nederland. Het EFRO-subsidieprogramma OP Oost 2014-2020 ondersteunt innovatieve ondernemers in de sectoren Agro en Food, Health, High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en Energie- en Milieutechnologie (EMT) inclusief biobased economy.

Daarnaast wordt de samenwerking met andere ondernemers, kennisinstellingen en overheden gestimuleerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer