LTO verheugd over intrekken ophok- en afschermplicht

De ophok- en afschermplicht vanwege vogelgriep is ingetrokken, meldt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Alleen de hygiënemaatregelen blijven in stand. Eric Hubers, voorzitter van de NOP/LTO vakgroep Pluimveehouderij reageert verheugd op dit nieuws.

LTO+verheugd+over+intrekken+ophok%2D+en+afschermplicht
© Dierenbescherming

Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is volgens de deskundigengroep dierziekten zover afgenomen dat de maatregelen niet langer noodzakelijk zijn. Die waren ingesteld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar ook om het risico op een besmetting bij pluimveebedrijven te minimaliseren.

Hubers reageert tevreden op dit nieuws: 'Ik ben opgelucht dat de uitloopkip weer naar buiten kan, het is nu al een forse schadepost voor ondernemers met vrije uitloopkippen. Wanneer dit nog langer zou duren, is dit niet alleen schadelijk voor de ondernemers, maar ook voor het vrije uitloop-segment.'

Koopgedrag consument

Volgens hem is het namelijk niet goed wanneer de consument te lang verstoken is van vrije uitloopeieren. 'De consument weet dan niet meer waar deze eieren voor staan en pakt voortaan in plaats van deze eieren het scharrelei. De komende weken zullen we zien wat het effect van de ophokplicht is op het koopgedrag van de consument.' De eerste Nederlandse vrijloopeieren worden zaterdag weer in de supermarktschappen verwacht.

Aan de andere kant vindt Hubers het een lastige afweging van de overheid: 'Niemand zit te wachten op een vogelgriepuitbraak. Het is goed dat het risico daarop nu klein is, hoewel dit risico nog niet helemaal weg is. Zeker met dit mooie weer is het prima dat de dieren weer naar buiten kunnen.'

De laatste uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 23 maart bij een hobbyhouder. Die bij een commercieel pluimveebedrijf op 25 december 2016. Ook dateert de laatst gevonden besmette wilde watervogel van 15 maart.

Omringende landen

Verder is er een afname van vogelgriep te zien in de ons omringende landen, als Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en België.

'Gelukkig dat het risico op de verspreiding van vogelgriep volgens de deskundigen zodanig is afgenomen dat ik bijna alle maatregen heb kunnen opheffen', geeft Van Dam aan. 'Helaas waren de maatregelen lange tijd noodzakelijk. Maar ik ben opgelucht dat het aantal uitbraken beperkt is gebleven.'

Hygiënemaatregelen

Van de landelijke maatregelen blijven alleen de hygiënemaatregelen om de stal en het erf te mogen betreden voorlopig nog in stand. Dat verkleint de insleep van allerlei ziektes in de stal.

Alle overige maatregelen, zoals het verbod op tentoonstellingen met risico-vogels en het verplichte één-op-één vervoer van of naar eenden- en kalkoenenbedrijven, worden ook ingetrokken. De landelijke maatregelen hebben ruim vijf maanden geduurd.

Aantallen

In de periode 9 november 2016 tot en met 19 april 2017 zijn er acht pluimveebedrijven en één commerciële vogelhandelaar met vogelgriep besmet en in totaal zijn vijftien bedrijven geruimd. In totaal zijn er 727.500 vogels geruimd. Daarvan waren het 503.000 kippen, 217.900 eenden en 6600 andere vogels. Preventief zijn er 335.000 kippen gedood.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer