Versoepeling+maatregelen+vogelgriep
Nieuws
© Studio Kastermans

Versoepeling maatregelen vogelgriep

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft een aantal landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep versoepeld.

Het gaat om een aanpassing van het bezoekverbod aan vogelverblijfplaatsen en het verplicht klinisch onderzoek bij vervoer van pluimvee.

Dat maakt het ministerie van Economische Zaken donderdag bekend. De overige landelijke maatregelen tegen de vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht, blijven van kracht.

Uit de risicobeoordelingen van de deskundigengroep blijkt dat met name het verspreidingsrisico tussen bedrijven is gedaald, aldus de mededeling. Daarom wordt het bezoekverbod nu versoepeld. Voor hobbyhouders van vogels komt het bezoekverbod te vervallen. Bij commerciële pluimveebedrijven is bezoek alleen mogelijk als wordt voldaan aan een streng hygiëneprotocol.

Het ministerie maakt ook een einde aan het verplichte klinisch onderzoek voor het vervoer van pluimvee naar een pluimveebedrijf. Ook het klinisch onderzoek van eenden en kalkoenen die bij een slachthuis worden aangeboden, is niet langer verplicht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer