Aardappelareaal+West%2DEuropa+groeit+amper
Nieuws
© Wim van Vossen

Aardappelareaal West-Europa groeit amper

De North-western European Potato Growers (NEPG) verwacht voor dit seizoen een uitbreiding van het areaal consumptie-aardappelen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië van 3,6 procent.

Het totale areaal zal naar verwachting uitkomen op ruim 572.000 hectare. Dit is teeltoppervlakte van aardappelen zonder de bestemming pootgoed en zetmeelindustrie. De uitbreiding is minder groot dan verwacht en dat heeft vooral te maken met de beperkte beschikbaarheid van gecertificeerd pootgoed, stelt NEPG.

De uitbreiding van het areaal is het grootst in België met 5,4 procent tot 95.600 hectare. Bij onze zuiderburen is het aardappelareaal komend seizoen ruim 40 procent groter dan vijf jaar geleden. In Nederland stijgt in 2017 de oppervlakte aan consumptieaardappelen met 2,5 procent tot 74.600 hectare. Dat is een toename van 10,5 procent ten opzichte van het teeltseizoen 2012.

Hectareopbrengst

Uitgaande van het vijfjarige gemiddelde voor de hectareopbrengst in de genoemde vijf landen van 48,7 ton zou de totale productie uitkomen op 27,4 miljoen ton aardappelen. Deze prognose voor de aardappeloogst ligt 5,4 procent boven het vijfjarig gemiddelde. Vorig jaar nog oogstten de West-Europese aardappeltelers in totaal 24,5 miljoen ton.

Volgens NEPG hebben de aardappeltelers ondanks het beperkte aanbod van pootgoed zo goed mogelijk geanticipeerd op de grotere vraag naar verwerkte aardappelproducten. Veel West-Europese verwerkers, en dan met name in België, investeerden afgelopen jaar in uitbreiding van de productiecapaciteit. Vooral de grote vraag van buiten Europa stuwt de West-Europese aardappelindustrie.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer