LTO+roept+kleine+pluimveehouder+op+kippen+op+te+hokken
Nieuws
© Dijkstra

LTO roept kleine pluimveehouder op kippen op te hokken

LTO Nederland roept pluimveehouders met minder dan 250 kippen op om vrijwillig de dieren af te schermen en mee te gaan in de ophok- en afschermplicht voor bedrijven met meer dan 250 dieren.

Voorzitter Annette van Velde van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw vindt het verstandig om hier nu in mee te gaan. 'Laten we nu tegemoetkomen aan de verplichte situatie bij collega-pluimveehouders en een eventuele uitbraak van de vogelgriep op bedrijven voorkomen.'

Ondernemers van multifunctionele bedrijven vragen zich af of zij zich ook moeten houden aan een ophokplicht. Volgens de regelgeving geldt deze ophok- en afschermplicht alleen voor commerciële pluimveehouders met meer dan 250 dieren.

Hobbyisten

Pluimveehouders met minder dan 250 dieren worden hobbyisten genoemd en vallen niet onder commerciële bedrijven waardoor zij de dieren niet hoeven af te schermen. 'Toch vraag ik ondernemers met kippen of ander gevogelte in de multifunctionele sector om hierin mee te gaan. Uiteraard is het geen verplichting, maar een vrijwillige keuze om de dieren extra te beschermen', benadrukt Van Velde.

In deze tijd van mogelijke dreiging van de vogelgriep is het belangrijk dat pluimveehouders alert zijn en uiterst hygiënisch werken. Van Velde: 'Ook voor de ondernemers in de multifunctionele landbouw vind ik deze alertheid en hygiënemaatregelen erg belangrijk om rekening mee te houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer