%27Leg+je+niet+zomaar+neer+bij+afwijzing+knelgevallen%27
Interview
© Mike Schellart

'Leg je niet zomaar neer bij afwijzing knelgevallen'

Melkveehouders konden zich tot 1 april bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aanmelden als knelgeval in het kader van de Regeling fosfaatreductieplan 2017. Hier is vrij veel gebruik van gemaakt, signaleert Marc Mol, jurist bij ZLTO.

Wie komen in eerste instantie in aanmerking voor de knelgevallenregeling?

'Ondernemers die te maken hebben met ziekte van de veestapel, ziekte van de ondernemer, bouwwerkzaamheden of het vernielen van de stallen. Maar ik denk dat veel meer ondernemers zich hebben aangemeld, want niemand wordt graag gekort in het aantal runderen op zijn bedrijf.'

Het is goed om nog een paar extra juridische ogen naar de situatie te laten kijken, zodat die de kansen van een beroep kan inschatten

Marc Mol, jurist bij ZLTO

Zijn er misschien ook andere mogelijke knelgevallen?

'Ik ken een bedrijf dat vlak voor de referentiedatum 2 juli 2015 allerlei verplichtingen was aangegaan voor de bouw van een nieuwe stal, voor 500 GVE, maar nog niet aan het bouwen was. Inmiddels staat de stal er, maar mag hij, inclusief de reductie, niet meer dan 250 GVE houden. De bank heeft gefinancierd op 500 GVE. Voor zo'n ondernemer wordt het lastig om nu het hoofd boven water te houden.'

Wat adviseert u bij een afwijzing?

'Wie het idee heeft dat hij daadwerkelijk tekort wordt gedaan, kan binnen zes weken na de afwijzing van de melding bijzondere gevallen hiertegen bezwaar maken. RVO beoordeelt zelf opnieuw dit bewaar.

'Bij een nieuwe afwijzing is een beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven mogelijk. Wie zich standaard als knelgeval meldt omdat hij wordt gekort in aantal koeien, is minder kansrijk dan iemand waar iets bijzonders gebeurde.'

Waarom is het belangrijk dat ondernemers in beroep gaan?

'Als je geen bezwaar maakt, sta je juridisch gezien sowieso verder buitenspel als knelgeval. Bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven kijkt een onafhankelijke rechter naar ieder individueel geval. Die kijkt of de regeling niet te ingrijpende en onredelijke gevolgen heeft voor de betrokken ondernemer.'

Denkt u dat dit zin heeft?

'Ja, het ministerie van Economische Zaken kijkt maar op één manier naar de zaak. Dat een onafhankelijke rechter het effect van de regeling nog eens tegen het licht houdt, zal naar mijn verwachting nog eens extra categorieën knelgevallen kunnen opleveren.

'Het is in elk geval goed om nog een paar extra juridische ogen naar je situatie te laten kijken, zodat die de kansen van een beroep kan inschatten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer