Nederland goed voor 3 procent middelenverkoop

Nederland heeft een aandeel van 3 procent in de afzet van gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie (EU). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland+goed+voor+3+procent+middelenverkoop
© Han Reindsen

In 2015 is in Nederland 10 miljoen kilo aan chemische gewasbeschermingsmiddelen verkocht. De vier jaar ervoor schommelde de afzet rond 11 miljoen kilo. De verkoop wisselt van jaar tot jaar al naar gelang de druk van plagen en ziekten, en de weersomstandigheden tijdens de groei van de gewassen, aldus het CBS.

'Ook worden de vergunningen voor het op de markt brengen van de middelen voortdurend aangepast. Zo werd in 2014 grondontsmetting met metamnatrium strikter geregeld. De afzet van 'overige middelen' nam in dat jaar met ruim 1 miljoen kilo af.'

381 miljoen kilo

De jaarlijkse afzet van gewasbeschermingsmiddelen in de EU was gemiddeld 381 miljoen kilo in de periode 2011 tot en met 2015. Ruim de helft wordt verkocht in Spanje, Frankrijk en Italië. Bijna een kwart wordt afgezet in Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Frankrijk is koploper in de bestrijding van onkruiden en loofdoding. Bestrijding van insecten en mijten vindt vooral in Spanje en Italië plaats. Deze landen zijn ook de koplopers, samen met Frankrijk, in de bestrijding van schimmels en bacteriën.

Middelen en landbouwgrond

Het verband tussen de hoeveelheid verkochte middelen en het oppervlak landbouwgrond is per land verschillend. 'Zo valt op dat in Italië meer gewasbeschermingsmiddelen worden verkocht dan in Roemenië, Polen en het Verenigd Koninkrijk tezamen. De oppervlakte landbouwgrond is in elk van deze landen groter dan in Italië', schetst het CBS.

'Voor de hoge verkoop in Italië zijn twee verklaringen mogelijk. Zo is het mogelijk dat in Italië relatief veel middelen toegepast worden op niet-landbouwgrond. Niet alleen de agrarische sector, maar ook de overheid, de huishoudens en industriële bedrijven kopen immers gewasbeschermingsmiddelen. Het kan ook zijn dat in Italië meer kilo's gewasbescherming per hectare worden gebruikt dan in de andere landen.'

Schimmels en bacteriën

Net als in de rest van Europa wordt in Nederland 42 procent van de verkochte gewasbeschermingsmiddelen ingezet bij de bestrijding van schimmels en bacteriën. De bestrijding van onkruiden en loofdoding heeft in Europa een aandeel van 35 procent, in Nederland is dat 28 procent.

Daarentegen worden in Nederland weer meer overige middelen, zoals minerale oliën, verkocht. Die worden ingezet bij de virusbestrijding in teelten als pootaardappelen en lelies. In Europa is dit aandeel overige middelen 10 procent lager.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer