LTO hoopt dat AH tot inkeer komt over middelenverbod

'Ik vermoed dat Albert Heijn (AH) en stichting Natuur en Milieu inzien dat het zomaar schrappen van gewasbeschermingsmiddelen niet mogelijk is. Het kan ten koste gaan van de kwaliteit van de producten.'

LTO+hoopt+dat+AH+tot+inkeer+komt+over+middelenverbod
© Nieuwe Oogst

Dat zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland, in reactie op de proeven die de supermarktketen samen met stichting Natuur en Milieu gaat aanleggen om te kijken in welke mate het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is te reduceren.

Er komen proeven in de teelt van aardappelen, appels, peren, andijvie, spruiten, aardbeien en nog een aantal andere vollegronds- en kasgroenten. De proeven komen zoveel mogelijk bij telers te liggen. De exacte locaties zijn nog niet bekend.

Alternatieven

Met de proeven moet duidelijk worden hoe de hoeveelheid werkzame stof per hectare is te verminderen, welke gewasbeschermingsmiddelen in de diverse teelten onmisbaar zijn en of er alternatieven zijn. Denk aan groene middelen en biologische bestrijders.

Baecke: 'Het is goed dat er niet zomaar middelen in de ban worden gedaan. Schrappen van middelen doet geen recht aan geïntegreerd telen zoals telers dat proberen te doen. Er zijn middelen die je niet elk jaar nodig hebt, maar wel achter de hand moet houden.'

Contact

Voor de proeven hebben AH en stichting Natuur en Milieu onder andere contact gezocht met adviesbureaus, gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten, LTO Nederland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De inspraak heeft Baecke als positief ervaren.

De supermarktketen en stichting Natuur en Milieu richten zich met de proeven in eerste instantie op de Nederlandse teelt. In een latere fase willen ze waar mogelijk dezelfde maatregelen nemen voor buitenlandse teelten in de aanvoerketen van de supermarkt.

Milieumeetlat

AH en stichting Natuur en Milieu kondigden in de zomer van 2016 aan dat 28 werkzame stoffen voor 2019 zouden moeten worden uitgefaseerd. Het gaat daarbij om stoffen de volgens de milieumeetlat van het CLM het meest schadelijk zijn voor het milieu.

LTO stelt dat een dergelijk besluit niet eenzijdig moet worden genomen en dat AH samen met de sector moet kijken hoe duurzaam telen het beste is in te vullen. Daarnaast acht LTO het belangrijk dat er geen ongelijk speelveld ontstaat.

28 middelen

Het verbieden van 28 middelen vindt LTO te ingrijpend. 'Toegelaten gewasbeschermingsmiddelen schrappen uit de gereedschapskist van telers doet geen recht aan de complexiteit van geïntegreerde teeltsystemen en de inzet die telers leveren', zegt Baecke.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer