Frysl%C3%A2n+zit+met+afzet+gans+in+maag
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Fryslân zit met afzet gans in maag

Het is nog lastig om meer ganzen op het bord van de consument te krijgen. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van de tweejarige pilot 'Gans en Bord' van provincie Fryslân, in samenwerking met jagers, pluimveeslachters en horeca.


Insteek van de pilot was om naast de gangbare afzetkanalen van jagers, 50.000 ganzen extra te verwerken in de voedselketen. Om dit te vergemakkelijken kregen jagers in drie wildbeheereenheden de mogelijkheid om de geschoten ganzen in een straal van kleiner dan 10 kilometer naar een koeling te brengen. Maar de vriezers bleven nagenoeg leeg.

Volgens gedeputeerde Johannes Kramer van provincie Fryslân is de proef onder andere geen succes gebleken vanwege de registratie die jagers moesten doen. 'De registratie en controle in de keten is lastig. Daar zit nog verbetering in. Dat geldt mogelijk ook voor de marketing.'

Dirk-Jan Polak van Hollands Wild waarschuwde er twee jaar geleden bij de start van de pilot al voor dat de proef niet ging slagen. Het bedrijf zet jaarlijks zo'n 15.000 ganzen af in de voedselketen. 'In Nederland zijn drie soortgelijke projecten gestrand.'

Vies woord

Een belangrijke valkuil is volgens Polak dat deze lokale projecten worden gesubsidieerd. 'Zodra de centen op zijn, houdt het initiatief op. Initiatiefnemers vergeten dat de vraag naar gans gecreëerd moet worden. Marketing is een vies woord in de wereld van subsidies, maar dat heb je toch hard nodig.'

Gedeputeerde Kramer benadrukt dat de 200.000 euro die de provincie in de proef stak, geen weggegooid geld is. Hij spreekt liever van leergeld. 'We hebben hier belangrijke lessen uit geleerd. Jagers regelen de afzet van ganzenvlees via hun eigen kanalen. Meer afzet dat is wennen.'

Benzine

Titus Sijmonsma van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging is het hiermee eens. Hij stelt dat het voertuig met de pilot is gemaakt, maar de benzine er nog in moet. 'Ik verwacht dat er de komende jaren erg veel ganzen op de markt komen. Maar dan moet de provincie ons niet met een hand op de rug laten schieten', zegt hij.

'Als je de verkeerde gans op het verkeerde tijdstip schiet, is de jager zijn akte kwijt. Die regelgeving is knellend. De provincie wil 10 tot 15 procent bezuinigen op het schadebedrag. Dat betekent een reductie in ganzenaantallen. De inzet om dit veranderen bij de provincie is er, alleen de ambtelijke molen draait langzaam.'

Tandje bij

Kramer: 'De ganzencijfers gaan nog niet naar beneden. Misschien moet er een tandje meer bij. Wij willen graag dat die ganzen in de voedselketen belanden. Voor de zomer verwacht ik dat de evaluatie van de pilot helemaal is afgerond. Het is dan aan Provinciale Staten te bepalen hoe de provincie dit verder oplost.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer