Veehouders+vragen+vergoeding+voor+oktobergras
Nieuws
© DIRK HOL

Veehouders vragen vergoeding voor oktobergras

Zes Gelderse boeren trekken via een officieel bezwaarschift bij het Faunafonds aan de bel. Ze willen net als voorgaande jaren een vergoeding voor vraat aan oktobergras door ganzen en smienten.

Ruim 3.200 euro. Dat is de getaxeerde schade van Bart Lubbers omdat zijn pinken dit najaar niet meer konden grazen in de uiterwaarden langs de IJssel bij Arnhem. 'Het was nog mooi weer en normaal gesproken kunnen ze daar de hele maand grazen. Nu kon dat niet omdat het gras door de ganzen was opgevreten.'

Lubbers kon er niet veel tegen doen: 'Jagen mag hier niet, het is een Natura 2000-gebied.'

Faunafonds

Voorgaande jaren kon Lubbers een beroep doen op het Faunafonds, dat de schade aan het oktobergras toen wel vergoedde. Maar vorig jaar gebeurde dat voor het eerst niet meer.

Het Faunafonds stelde in een beleidsregel in 2012 al vast dat de schade aan oktobergras voortaan niet meer vergoed zou worden in verband met bezuinigingen. Boeren konden geen bezwaar maken tegen de nieuwe regeling terwijl de schade toch grotendeels werd vergoed.

Beleidsmedewerker Tjerk Elzinga van LTO Noord denkt dat dit gebeurde om draagvlak onder de boeren te creëren voor het ganzengedoogbeleid van provincie Gelderland. Maar in 2016 krijgen de boerenvoor het eerst geen schade vergoed. Daarom is er nu protest.

Bezwaar

'Je kunt stellen dat de boeren al in 2012, bij het instellen van de regeling, hadden moeten protesteren', zegt advocaat Charles van Mierlo, die de belangen van de boeren behartigt. 'Maar als je de schade vergoed krijgt ga je geen bezwaar maken.'

Kern van de zaak is dat de boeren het niet rechtvaardig vinden dat ganzenschade in oktober op het bordje van de boeren wordt gelegd terwijl de ganzen in de Natura-gebieden in die maand niet mogen worden bejaagd. 'Door het veranderende klimaat groeit er ook in oktober nog veel gras dat prima geschikt is om te beweiden of als pinkenvoer. Als je dat gras niet niet meer kunt gebruiken, is er gewoon sprake van schade. Prima dat de maatschappij graag ganzen wil zien in de uiterwaarden maar als boeren willen we niet voor de kosten opdraaien', aldus Lubbers.

Zeevang

De kwestie speelt ook bij 18 boeren in de Noord-Hollandse polder Zeevang. Er zijn in deze polder boeren met een schade die zelfs in de tiendduizenden euro's loopt. Inmiddels heeft het Faunafonds laten weten in maart gesprek te gaan met de boeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer