Ganzenakkoord+Noord%2DHolland+voortgezet
Nieuws
© DIRK HOL

Ganzenakkoord Noord-Holland voortgezet

Noord-Holland gaat het provinciale ganzenakkoord voortzetten. Dit betekent dat de provincie instemt met continueren van de winterrust en dat er geen plafond voor zomerschade wordt ingesteld tot en met 2019.

Dat blijkt uit een brief van de provincie aan Faunabeheereenheid Noord-Holland. Over de aanpak van het terugbrengen van de ganzenschade volgt nog overleg. De Faunabeheereenheid heeft daar een aantal voorstellen voor ingediend.

'We zijn hier heel blij mee. De provincie neemt haar verantwoordelijkheid', zegt Albert Hooijer, portefeuillehouder Flora en Fauna voor LTO Noord in Noord-Holland.

Vangacties

Hooijer doelt op de onmogelijkheid om de zomerganzenstand aan te pakken, vanwege het niet kunnen uitvoeren van vangacties. In 2016 lukte dat niet vanwege het verbod op de vangkraal. 'De schade die vervolgens ontstaat mag niet op het bordje van de boer komen te liggen.'

We zijn hier heel blij mee. De provincie neemt haar verantwoordelijkheid

Mede door het vangverbod is het terugbrengen van de jaarrond verblijvende ganzen nog niet is gelukt. Dat heeft de provincie doen besluiten het akkoord voort te zetten. Met de nieuwe wet Natuurbescherming is het probleem van de vangacties opgelost, stelt de provincie.

Landelijk

Noord-Holland maakte ook bekend dat de andere provincies, verenigd in de BIJ12 unit Faunafonds tot en met 2019 geen zomerplafond voor schade zullen instellen, dankzij de inzet van LTO Noord op dit dossier.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
 • Donderdag
  10° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  9° / 4°
  10 %
Meer weer