Waterschap+Aa+en+Maas+start+weerdialoog
Nieuws
© Archief

Waterschap Aa en Maas start weerdialoog

Waterschap Aa en Maas start met 'weerdialogen' in zijn beheergebied. Samen met lokale partijen gaat het waterschap kijken hoe ze kunnen omgaan met weersextremen.

De piekbuien die medio 2016 in Cuijk, Deurne en Someren en omgeving zijn gevallen, staan menigeen nog vers in het geheugen. Straten stonden blank en veel agrarische bedrijven liepen schade op.

De weersextremen zijn voor iedereen een uitdaging, stelt het waterschap. Daarom nodigen waterschap en gemeenten belangstellenden uit voor de weerdialogen die per gemeente worden georganiseerd.

Omgevingsproces

De weerdialogen moeten de basis vormen van een omgevingsproces waarin waterschap Aa en Maas gaat samenwerken met lokale partijen als ZLTO, gemeenten, ondernemers, bewoners en onderwijs. Tijdens de weerdialogen gaan de verschillende partijen met elkaar in gesprek over de problemen en uitdagingen van weersextremen. Gemeente en waterschap willen samen op zoek gaan naar oplossingen.

Wateroverlast door piekbuien en verdroging door hitte van zandgronden zijn twee problemen waarmee Oost-Brabant en Noord-Limburg steeds vaker te maken krijgen als gevolg van klimaatverandering. De verdroging zet nog steeds door met het risico dat zandgronden zo droog worden dat reguliere landbouw niet meer rendabel is en natuurgebieden verdwijnen.

Structurele oplossingen

'Weersextremen kunnen we niet voorkomen', zegt dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas. 'Maar we kunnen wel slim samenwerken en onszelf en onze leefomgeving duurzaam aanpassen, zodat we wateroverlast en watertekorten beter aankunnen. Dit vraagt om structurele oplossingen waaraan iedereen kan bijdragen.'

Waterschap Aa en Maas nam na de piekbuien al enkele maatregelen, zoals het anders indelen van beekdalen. Deze moeten in het voorjaar en de zomer, als het droger is, water vasthouden. Als in het najaar en de winter veel regen valt, moet datzelfde beekdal het water snel afvoeren.

Kans

Water- en bodemspecialist Johan Elshof van ZLTO raadt agrarische ondernemers aan deel te nemen aan de dialogen bij hen in de gemeente. 'Dit is een kans om mee te denken over maatregelen en oplossingen en de eigen toekomst te verbeteren. Bovendien heeft het waterschap de gebiedskennis van boeren en tuinders hard nodig.'

Onder de titel 'Weer, en uitdaging!' staat op donderdag 13 april de eerste weerdialoog gepland in Someren-Eind. Aanmelden kan via weereenuitdaging@aaenmaas.nl.

Weer

 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer