Extreem weer leidt tot veel deeltijd-WW

Honderden medewerkers van boeren en tuinders in Zuidoost-Nederland zijn door hagel- en waterschade gedeeltelijk of geheel n de WW beland. 24 bedrijven vroegen naar aanleiding van het noodweer werktijdverkorting aan.

Extreem+weer+leidt+tot+veel+deeltijd%2DWW
© Johan Wissink

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een rapportage aan de Tweede Kamer. Tot 22 augustus 2016 zijn er 24 aanvragen voor werktijdverkorting (Wtv) ingediend, voor in totaal 391 personen. Hiervan zijn 17 aanvragen voor 232 personen toegewezen.

Een aanvraag is afgewezen omdat de onderneming niet voldeed aan het vereiste dat de bedrijvigheid met ten minste 20 procent moet zijn verminderd. Een andere aanvraag werd niet gehonoreerd omdat de aanvrager inmiddels al zijn medewerkers heeft ontslagen, schrijft Van Dam aan de Kamer. Drie aanvragen zijn nog in behandeling. Een daarvan (117 werknemers) is op verzoek van de betreffende ondernemer aangehouden tot meer bekend is over de planning van de herstelwerkzaamheden.

Kritiek

Vanuit de sector kwam kritiek op de regeling omdat de periode van 24 weken waarvoor deze geldt te kort is voor bedrijven om weer op het oude productieniveau te komen. Op basis van nog in te leveren praktijkvoorbeelden bepaalt het minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid later of hier een oplossing voor komt.

Volgens de staatssecretaris zijn er door de banken nog geen acute financieringsproblemen gemeld bij bedrijven door de water- en hagelschade. Van Dam schrijft dat dat komt omdat de banken tot eind september uitstel van aflossingen op leningen hebben gegeven aan getroffen bedrijven. De banken analyseren momenteel hoe de financiële situatie eruit ziet aan het eind van de uitstelperiode. Ze geven aan in september naar verwachting een beter beeld te hebben van mogelijke financieringsproblematiek bij getroffen bedrijven, zodat ze met die individuele bedrijven kunnen komen tot maatwerkafspraken.

GLB

Aan de Europese Commissie is gemeld dat Nederland de regeling voor overmachtsituaties basisbetaling GLB operationeel heeft gemaakt in verband met de bijzondere weersomstandigheden in juni. Tot op heden hebben vier ondernemers zich hiervoor aangemeld bij RVO.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer