Versterking voor boerengeluid in Kamer

Het verraste hem zelf ook. Op basis van voorkeurstemmen zit melkveehouder Maurits von Martels uit Dalfsen sinds donderdag in de Tweede Kamer. Hij gaat daar samen met CDA-collega Jaco Geurts het boerengeluid vertegenwoordigen.

Versterking+voor+boerengeluid+in+Kamer
© Freelancer

Stiekem hoopte Von Martels op een zetel in de Tweede Kamer. Maar als nummer 44 op de CDA-lijst moest dat wel op basis van voorkeurstemmen gebeuren. Na het tellen van de stemmen bleek de melkveehouder met 21.510 stemmen te zijn opgeschoven naar plaats 4 van zijn partij. Daarmee liet hij mede-Kamerlid Jaco Geurts (17.058) ver achter zich.

Von Martels trekt uit de verkiezingsuitslag de conclusie dat hij een boodschap heeft die voldoende mensen aanspreekt. Hij voerde afgelopen weken intensief campagne via vooral de sociale media en wist daarmee veel mensen te bereiken.

Strijder voor leefbaarheid

Het kersverse Kamerlid noemt zichzelf een praktiserende melkveehouder en strijder voor de leefbaarheid van het platteland. Hij pleit voor een veel duidelijker en stabieler beleid voor de Nederlandse land- en tuinbouw met bovendien een eigen ministerie. Het liefst ziet hij dat er flink gesnoeid gaat worden in overbodige regeltjes.

'Hoe is het mogelijk dat zo'n belangrijke sector zo weinig aandacht krijgt in de Nederlandse politiek?' vraagt Von Martels zich af.

Formatiepoging

Een week na de verkiezingen gaat de eerste serieuze formatiepoging van start met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De gesprekken starten volgende week als verkenner minister Edith Schippers haar rapport heeft gepresenteerd.

Donderdag spraken de leiders van deze vier partijen al kort met elkaar. Op basis van de verkiezingsprogramma's lijkt het aanschuiven van GroenLinks geen voor de hand liggende basis voor een positieve uitkomst van deze formatieronde.

GL-leider Jesse Klaver maakte van milieu en klimaat een item in de verkiezingen, in tegenstelling tot zijn collega's Rutte, Buma en Pechtold. Op landbouwgebied staat ook D66 voor een progressiever beleid, maar VVD en CDA doen dat niet.

'Dit is verre van de ideale coalitie voor ons', zei Klaver na het overleg donderdag. Ook premier Mark Rutte ziet grote verschillen tussen de partijen, evenals CDA-leider Sybrand Buma. Alleen D66-voorman Alexander Pechtold vertoonde enig optimisme.

Restzetel

Verrassend aan de verkiezingsuitslag was ook de grote zege voor de Partij voor de Dieren. De PvdD pakte met ruim 335.000 stemmen (landelijk 3,2 procent, tegenover 1,9 procent in 2012) een restzetel, en kwam daarmee op vijf zetels. Lijstrekker Marianne Thieme trok met 261.658 stemmen de meeste kiezers naar zich toe.

Uit het verslag van de Kiesraad valt op te maken dat PvdD een landelijke opmars doormaakt. Thieme & co haalde 3,2 procent van de stemmen binnen in de gemeenten Amsterdam en Den Haag, maar ook in Den Bosch en Leeuwarden. In Rotterdam scoorde de PvdD met 3,9 procent net als in 2012 hoger dan het gemiddelde. Uitschieter is de gemeente Groningen, waar 5,2 procent werd behaald. In studentenstad Utrecht viel de score voor de dierenpartij tegen met 2,8 procent.

In regio's met veel veehouderijen als Deurne en Peel en Maas zit de PvdD net als in 2012 op het landelijk gemiddelde. In Venray, de gemeenten met de meeste varkenshouderijen, blijft de partij met 1,6 procent ver achter op de landelijke score.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer