Nieuwe Kamer kan boer verrassen

Een kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lijkt een centrumrechtse coalitie met een hart voor de boerenzaak. Wie de coalitievorming buiten beschouwing laat en naar de verschuivingen in Kamerzetels kijkt, moet concluderen dat de voorstanders van een meer natuurinclusieve landbouw flink hebben gewonnen.

Nieuwe+Kamer+kan+boer+verrassen
© Dirk Hol

Met het historische verlies van de PvdA heeft ten minste één voorstander van krimp van de veehouderij een gevoelige tik gekregen. Andere partijen met een progressieve visie op de landbouw wonnen wel zetels: D66, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren. De maatschappelijke interesse in dierenwelzijn en verduurzaming zal dus zeker niet afnemen.

Daarbij geldt dat van een partij als de PVV op voorhand moeilijk is in te schatten welke richting ze op landbouwgebied zal stemmen.

Glyfosaat

Met de zetelverdeling in de nieuwe Tweede Kamer zijn opnieuw verrassende stemmingsuitslagen mogelijk. Het in mei weggestemde voorstel van de PvdD tegen een hernieuwde toelating van glyfosaat in de EU kreeg toen slechts de steun van 45 Kamerleden. In de nieuwe Kamer kan dit voorstel met dezelfde partijen op 82 voorstemmers en dus een meerderheid rekenen.

De laatste jaren waaide er een desastreuze politieke wind

Ingrid Jansen (NVV) en Eric Douma (LTO Varkenshouderij)

De veelbesproken motie over de wettelijke borging van weidegang zou in de nieuwe Kamer ook niet van tafel zijn geveegd. De voorstemmers staan nog steeds op 81 zetels.

Klimaatdoelen

De plannen van de nieuwe regering met de landbouw zullen ook beïnvloed worden door de klimaatdoelen van Parijs. De regering van premier Mark Rutte ondertekende dit verdrag en moet er straks waarschijnlijk zelf ook uitvoering aan geven. Bovendien hebben de beoogde coalitiepartijen ChristenUnie en D66 een klimaatparagraaf in hun programma's staan.

De verkiezingsuitslag kan op grote instemming rekenen bij andere Europese regeringsleiders. Gevreesd werd voor een verdere destabilisering van de Europese Unie als de PVV als winnaar uit de bus was gekomen.

Stabiliteit

In zijn reactie op de verkiezingsuitslag verwijst voorzitter Marc Calon van LTO Nederland ook op het belang van stabiliteit voor de agrarische export. 'Deze verkiezingsuitslag biedt kansen voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Denk aan internationale stabiliteit en een goed werkende interne markt. Dat is van levensbelang voor boeren en tuinders.'

De LTO-voorman rekent op een voortvarende en zorgvuldige kabinetsformatie. 'Wij gaan ervan uit dat de belangen van boeren en tuinders niet uit het oog worden verloren.'

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht denkt dat de verkiezingsuitslag positief voor de sector kan uitpakken. 'Onze wens is meer ruimte voor een gezond ondernemersklimaat, waarmee flinke stappen richting een groen en gezond Nederland te zetten zijn. '

Minister van landbouw

Zowel Calon als Van Ruiten pleiten voorafgaand aan de coalitieonderhandelingen voor de terugkeer van een minister van Landbouw. 'Het belang van de agrarische export voor de Nederlandse economie is groot. Het moet daarom in de persoon van een zelfstandig minister vertegenwoordigd zijn in de ministerraad', aldus Van Ruiten. Een dergelijke bewindspersoon kan volgens de LTO-bestuurders de juiste keuzes maken richting de verduurzaming van de land- en tuinbouwsectoren.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij willen een nieuw kabinet dat 'méér oog en oor heeft voor de land- en tuinbouw dan in de afgelopen vier jaar het geval is geweest', melden voorzitters Ingrid Jansen (NVV) en Eric Douma (LTO). 'In Den Haag heeft de laatste jaren een politieke wind gewaaid die voor veel boeren en tuinders desastreus is geweest.'

NVV en LTO Varkenshouderij roepen de partijen op om bij het vormen van de coalitie rekening te houden met een van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie. 'Wij willen onze bijdrage aan de economie de komende vier jaar graag blijven leveren. Maar dan is er ruimte nodig voor de land- en tuinbouw om te kunnen blijven ondernemen, ontwikkelen en innoveren. Wij gaan ervan uit dat de partijen dit meenemen in hun coalitieonderhandelingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer