Robuust teeltsysteem vraagt 1 miljard euro

LTO-bestuurder Joris Baecke roept het nieuwe kabinet op ambitie te tonen door samen met het bedrijfsleven te investeren in de ontwikkeling van duurzame teeltsystemen voor land- en tuinbouwgewassen.

Robuust+teeltsysteem+vraagt+1+miljard+euro
© Nieuwe Oogst

'Wij zijn wereldwijd koploper als het gaat om de gezonde en duurzame productie van voedsel. Willen we echter deze positie behouden dan moeten we als bedrijfsleven samen met de overheid geld vrijmaken voor de ontwikkeling van robuuste teeltsystemen die minder afhankelijk zijn van chemie en richting het jaar 2030 emissieneutraal', aldus Joris Baecke.

De voorzitter van de werkgroep Plantgezondheid van LTO Nederland sprak deze week tijdens de Themadag Peen in Emmeloord onder meer over de ambities voor wat betreft de gewasbescherming. Ook ging hij daarbij in op de investeringsvoorstellen van LTO samen met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland voor de sectoren agrifood en tuinbouw in het kader van NL Next Level.

Onderwerp voor formatie

Baecke legt uit dat de voorstellen gericht zijn op het ontwikkelen van nieuwe kennis en slimme technologie voor voedsel- en sierteeltproductie. In totaal gaat het volgens de bestuurder om een investering van 1 miljard euro voor een periode van vijf jaar.

Daarvan moet volgens Baecke 750 miljoen euro worden bijgedragen door private partijen. 'De rest vragen we van de overheid en kan wat ons betreft is dit een prominent onderwerp bij de komende formatiebesprekingen voor een nieuw kabinet.'

Concurrentiekracht

Baecke vertelt dat de initiatiefnemers van NL Next Level ervan uitgaan dat de investeringen zich uitbetalen in nieuwe banen, groene groei en het versterken van de concurrentiekracht. 'De genoemde investeringen leveren een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie en kunnen binnen tien jaar worden terugverdiend.'

Eén van de in totaal drie investeringsvoorstellen heeft als thema: healthy plants, healthy planet. Dit voorstel is volgens Baecke gericht op weerbare teeltsysteem waarin ziekten en plagen minder kans krijgen en de gewasbescherming verandert van reactief in proactief. 'Weerbare planten, vroege detectie, precisie correctie en vergroening van ons middelenpakket dat zijn hierin de belangrijke aspecten om verder te ontwikkelen.'

Plan op hoofdlijnen

Baecke erkent dat de ambitie voor het ontwikkelen van robuuste teeltsystemen met aangepaste gewasbescherming voorlopig een plan op hoofdlijnen betreft. 'We moeten de tussenstappen nog definiëren en apart vaststellen voor alle plantaardige sectoren. In de loop van het proces is het ook de bedoeling om bijvoorbeeld milieuorganisaties te betrekken bij de discussies over nieuwe teeltsystemen en ook steeds de politiek mee te nemen in onze plannen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer