Sanctiebeleid Hygiëneprotocol Ringrot vastgesteld

Met ingang van het nieuwe pootgoedseizoen 2017/2018 heeft de Pootgoed Contact Commissie (PCC) een sanctiebeleid met betrekking tot het Hygiëneprotocol vastgesteld. Dit meldt de NAK.

Sanctiebeleid+Hygi%C3%ABneprotocol+Ringrot+vastgesteld
© NIeuwe Oogst

Hiermee verdwijnt de vrijblijvendheid en wordt er bij het constateren van een tekortkoming een sanctie opgelegd. Een teler of bewerker die niet voldoet aan de voorschriften van het PCC Hygiëneprotocol Ringrot en geen of niet voldoende verbeteracties doorvoert, kan zijn certificaat kwijt raken.

Naar aanleiding van een aantal grote uitbraken van ringrot in voorgaande jaren hebben LTO en de NAO via het samenwerkingsverband PCC het Hygiëneprotocol Ringrot opgezet. Dit om de risico's op verspreiding van dit quarantaine organisme in de pootaardappelketen zoveel mogelijk te beperken.

In 2012 is besloten om op basis van het Hygiëneprotocol Ringrot een ketenerkenning in te richten. Hiermee moet een volledig gecertificeerde keten van pootgoedproductie, bewerking, transport en handel ontstaan.

In het protocol staan richtlijnen voor telers, bewerkers, vervoerders en handelaren. Het zijn gedragsregels die besmettingsrisico's moeten verkleinen. Het doel is om de verschillende schakels in de pootgoedketen te certificeren op basis van het protocol.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer