Behoorlijke voorsprong pootgoedexport

Tot en met februari 2017 is ruim 553.000 ton aardappelpootgoed vanuit Nederland geëxporteerd naar het buitenland.

Behoorlijke+voorsprong+pootgoedexport
© Persbureau Noordoost

Dat is bijna 15.000 ton meer dan vorig jaar, blijkt uit de exportcijfers voor Nederlandse pootgoed van NAO (Nederlandse Aardappelorganisatie). Van oogst 2015 werd vorig seizoen in totaal 811.000 ton verkocht aan buitenlandse afnemers.

De voorsprong in de pootgoedexport komt voor groot deel voor rekening van de Europese afnemers. Met name landen als Spanje en ook Duitsland hebben al behoorlijk meer pootgoed afgenomen dan vorig jaar rond eind februari. De exportteler voor bestemmingen in de Europese Unie staat nu op 210.000 ton.

Vorig jaar is uiteindelijk voor ruim 430.000 ton pootgoed verkocht aan de Europese lidstaten. De afzet in Europa viel toen tegen vanwege de tegenvallende consumptieprijzen. Het is maar de vraag of deze verkoopvolume dit jaar gehaald kan worden vanwege de tegenvallende opbrengsten van pootgoed en de problemen met groeischeuren.

De afzet van pootgoed naar overige Europese bestemmingen valt tot dusver tegen. Opmerkelijk is dat vooral de afname vanuit Turkije tegenvalt met 7.500 ton. Vorig seizoen was eind februari al bijna 12.000 ton verkocht aan Turkse afnemers en kwam de uiteindelijke exportvolume op 18.000 ton.

Verkoop naar Syrië

Azië en Afrika zijn waarschijnlijk nagenoeg voorzien van Nederlands pootgoed. Naar Azië is per eind februari al 13.000 ton pootgoed meer verscheept dan vorig jaar. De huidige stand van bijna 122.000 ton ligt al boven de eindstand van vorig jaar. Vooral naar Syrië zijn de verkopen weer stevig toegenomen ondanks de onrustige situatie in het land.

Van de Afrikaanse afnemers laat Algerije het voor een deel afweten. De 73.000 ton pootgoed die is verscheept naar het Noord-Afrikaanse land is 10.000 ton minder dan de verkochte volume in het seizoen 2015-2016. Een jaar daarvoor nog was Alegerije veruit de grootste afnemer van Nederlands pootgoed met meer dan 100.000 ton. Ook vanuit Libië en Marokko zijn minder bestellingen binnengekomen bij de Nederlandse pootgoedbedrijven.

Lagere aankoopvolumes

Egypte compenseert de lagere aankoopvolumes van enkele buurlanden met ruim 55.000 ton aan pootgoedorders. Dat is 10.000 ton meer dan vorig seizoen. In totaal werd vorig jaar naar Afrika nog bijna 200.000 ton pootaardappelen geëxporteerd. Tot eind februari stond de teller op 181.000 ton. Het is niet de verwachting dat daar nog veel bij kan komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer