The+Greenery+investeert+via+fonds+in+tuinbouw
Nieuws
© The Greenery

The Greenery investeert via fonds in tuinbouw

Afzetorganisatie The Greenery werkt met een aantal kapitaalverschaffers aan de oprichting van een investeringsfonds waarmee tuinbouwbedrijven kunnen investeren in herstructurering, innovatie en verduurzaming. Het fonds wordt ongeveer 150 miljoen euro groot.

'Dit fonds is ons initiatief en richt zich naast glastuinbouw op andere productgroepen', licht woordvoerder Harm-Jan Eikelenboom van The Greenery toe. Het fonds moet telers helpen bij vernieuwingen van een omvang die ze zelf niet kunnen financieren. The Greenery streeft een minderheidsbelang in het fonds na.

'Het is de bedoeling dat vooral onze eigen telers ervan gaan profiteren.' De wens is om In de loop van dit jaar van start te gaan. De focus ligt op de glastuinbouw, maar ook aanvragen uit andere tuinbouwsectoren worden in overweging genomen.

Schaalvergroting

Met het fonds wil de afzetorganisatie de nodige schaalvergroting in de sector faciliteren. 'De vraag naar groente en fruit zal de komende jaren groeien en de retailers die overblijven worden groter. Zij willen zaken doen met partijen die leveringszekerheid in een groot assortiment kunnen bieden', aldus de woordvoerder.

The Greenery voorziet dat er via herverkaveling en krachtenbundeling nieuwe tuinbouwbedrijven ontstaan van zo'n 100 hectare, waarmee zij groot genoeg zijn om te investeren in moderne kassen, ICT en productontwikkeling. Ook moet dit leiden tot stappen vooruit in voedselveiligheid, digitalisering en verduurzaming.

Ketenregisseur

'Met grotere telers verwachten we onze rol van ketenregisseur beter te kunnen spelen. Met minder, maar grotere bedrijven kunnen wij beter anticiperen op veranderingen in de keten en is sturen op data makkelijker. Denk aan het verzilveren van kansen en specifieke vragen uit de markt', stelt Eikelenboom.

Het fonds is bedoeld voor een periode van vijftien jaar en voor deelname zijn banken, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en andere investeerders in beeld. De Coalitie Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouwsector (Coalitie HOT), die recent enkele regionale ontwikkelingsmaatschappijen heeft opgericht, is op de hoogte van het initiatief van The Greenery.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer