Coforta+maakt+lidmaatschap+aantrekkelijker
Nieuws
© The Greenery

Coforta maakt lidmaatschap aantrekkelijker

De ledenraad van Coöperatie Coforta U.A. (eigenaar van The Greenery) heeft kort voor kerst ingestemd met een aantal maatregelen en wijzigingen die de transparantie, inspraak en het ondernemerschap van de leden moet vergroten.

Telers kunnen rekenen op maatwerk en beloning van ondernemerschap. Bovendien kunnen nieuwe leden eenmalig een proeflidmaatschap van twee jaar aan gaan. De reden van de verandering is dat steeds meer grote teeltbedrijven rechtstreekse inspraak prefereren via een algemene vergadering boven een getrapte inspraak via een Ledenraad.

Na de goedkeuring van de Jaarrekening en het Jaarverslag over 2016, wordt in 2017 de Ledenraad opgeheven en zullen de meeste taken en bevoegdheden
worden overgeheveld naar de Algemene Ledenvergadering.

Strategie

Daarnaast werd al eerder besloten tot het instellen van Product Unit Commissies (PUC's). De PUC's stellen samen met het bedrijf de strategie vast voor hun businessunit.

Daarnaast hebben ze tot taak, gevraagd en ongevraagd, Coforta/The Greenery beleidsmatig te adviseren over product-overstijgende onderwerpen over de aanvoer en afzet van de producten. De PUC's worden ingesteld door de coöperatie.

Uitbetaalsystematiek

Door het groter worden van teeltbedrijven en verdere individualisering, is er meer behoefte aan maatwerk, stelt The Greenery vast. Daarom is besloten om in de uitbetaalsystematiek uit te gaan van individuele prijzen per teler.

Hierbij bepaalt The Greenery de prijs per teler. Deze prijs kan per product, kwaliteit en sortering gelijk zijn, maar dit is geen voorwaarde meer. Hiermee kan onderscheid in uitbetaalprijs gemaakt worden op basis van toegevoegde waarde per lid.

Beloning ondernemerschap

Besloten is naast de vaste rentevergoeding op de ledenleningen, ook een variabele rentevergoeding te betaling die deels afhankelijk is van het resultaat van The Greenery B.V. Alleen leden die op 1 januari van het volgende jaar nog lid zijn komen in aanmerking voor de variabele rentevergoeding.

Het staat telersgroepen vrij om maatregelen of regelingen in te voeren die een positieve bijdrage kunnen leveren aan een efficiënte bedrijfsvoering en/of betere verdeling van kosten/opbrengsten indien het de strategie van het bedrijf The Greenery niet schaadt.

Netto uitbetaalprijs

Vanaf juli 2017 gaat The Greenery over naar netto uitbetaalprijzen. Op de afrekening van de teler zal alleen nog het productbedrag, eenmaal per jaar de coöperatie contributie en de productheffing te zien zijn.

De grondslag voor de liquiditeitsheffing wordt dan de netto uitbetaalprijs. Het vaste bedrag bestaat per 1 januari 2018 alleen nog maar uit het contributiebedrag voor de coöperatie. De vaste bedragen voor fust en verpakking, voedselveiligheid en kwaliteitscontrole zitten dan verwerkt in de netto uitbetaalprijs.

Proeflidmaatschap

Om de drempel bij de acquisitie van nieuwe leden te verlagen, kunnen leden eenmalig een proeflidmaatschap van twee jaar aan gaan. Wordt na twee jaar het lidmaatschap opgezegd dan wordt over de twee voorgaande jaren de liquiditeitsheffing terugbetaald.

Wordt het lidmaatschap gecontinueerd dat wordt de liquiditeitsheffing automatisch omgezet in een ledenlening.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer