Voedselproductie nationaal belang

Nederland heeft haar boeren en tuinders hard nodig. Om een onafhankelijke voedselvoorziening te waarborgen zou de productie van voldoende en veilig voedsel als nationaal belang aangemerkt moeten worden, meent CDA Kamerlid Jaco Geurts.

Een 'minister van voedsel', zo bepleit staatssecretaris Martijn van Dam een week voor de verkiezingen. Want Nederland moet over vijf jaar koploper zijn op gebied van gezonde en duurzame voeding. De staatssecretaris heeft alleen oog voor de consument en vergeet het belang van de producenten. Dat is een kwalijke zaak, want we moeten juist inzetten op het beschermen en behouden van onze onafhankelijke voedselvoorziening. Daarom pleit ik er al langer voor om de productie van voldoende en veilig voedsel tot nationaal belang te maken.

'De gemiddelde Nederlandse boer krijgt per maand meer geld dan een AOW'er aan uitkering en hoeft daar niks voor te doen.' Met deze woorden beledigt Van Dam onze land- en tuinbouw. Triest dat hij geen positief woord spreekt over het feit dat onze voedselproducenten van levensbelang zijn voor ons voedsel en beheer van ons platteland. Ik ben van mening dat Nederland een duidelijke en verantwoorde voedselstrategie moet gaan voeren. Daarom moet onze voedselproductie en de daarbij behorende infrastructuur als vitaal voor onze nationale en economische veiligheid worden aangemerkt.

Wij willen geen land doorgeven waarin alleen nog de hoofdkantoren van multinationals aanwezig zijn. En waar de maakindustrie van eigen bodem langzaam verdwijnt. Nederlandse bedrijven worden gezien als een gemakkelijke overnameprooi. Het VVD/PvdA-kabinet overwoog ASR, de grootste verpachter van landbouwgrond in Nederland te verkopen aan de hoogste bieder. Bij ASR is nu nog een kleine meerderheid van de aandelen in handen van de overheid. ASR heeft met haar aandelen in Unilever een sterke stem in het tegenhouden van een mogelijke overname.

Landbouwgrond opgekocht

In heel Europa wordt steeds meer landbouwgrond opgekocht door Chinezen en Russen. Daar kunnen wij onze ogen niet langer voor sluiten. Wij zullen ons moeten beschermen tegen buitenlandse overnames. Daarom heeft Sybrand Buma gepleit voor een overnametoets, zodat buitenlandse overnames worden getoetst op de mogelijke gevolgen voor onze veiligheid en economie. Zo kunnen voorwaarden worden gesteld aan de overname of kunnen deze zelfs voorkomen worden.

Voor onze onafhankelijke voedselvoorziening hebben we ook het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Bij de komende hervormingen daarvan zal het gelijke speelveld in Europa beter moeten worden gewaarborgd. Nu is er sprake van oneerlijke concurrentie tussen lidstaten. Daarnaast zou de politiek zich meer moeten richten op het versterken van de positie van boeren. In mijn nota 'Een eerlijke boterham' doe ik voorstellen voor een voedselscheidsrechter, verruiming van mogelijkheden voor samenwerking en onderzoek naar de inkoopmacht van supermarkten. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat in de toekomst onze boeren en tuinders ons voedsel kunnen blijven produceren.

Versterk de agrarische sector

In Den Haag zou men zich meer op het versterken van de agrarische sector moeten richten. En niet op extra eisen voor duurzaamheid en dierenwelzijn. Onze boeren en tuinders, die 1 procent van onze bevolking vormen, zorgen ervoor dat de overige 99 procent zich geen zorgen hoeft te maken over hun voedsel.

Iedereen in Nederland zou moeten beseffen dat we onze vakmensen in de land- en tuinbouw hard nodig hebben. Daarom wil ik de productie van voldoende en veilig voedsel als nationaal belang aanmerken.

Jaco Geurts
Lid Tweede Kamer voor het CDA

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer