Vedder en Bruins komen bij Jinek op voor landbouw

Nederlandse boeren lopen wereldwijd voorop op het gebied van duurzaamheid. Die boodschap hebben Eline Vedder en Dirk Bruins vrijdagavond in het tv-programma Pauw & Jinek voorgehouden aan GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver.

Vedder+en+Bruins+komen+bij+Jinek+op+voor+landbouw
© Twan Wiermans

Vedder en Bruins, melkveehouders in respectievelijk Ruinerwold en Dwingeloo, zaten in het publiek tijdens de uitzending die helemaal was gewijd aan de komende verkiezingen. Ze mochten van Eva Jinek reageren op de standpunten van Klaver.

Beiden maakten duidelijk dat in de politiek, ook door GroenLinks, te vaak een negatief beeld wordt geschetst van boeren. 'GroenLinks praat eenzijdig over de landbouw en polariseert. Dat doet me pijn', aldus Vedder.

Passie voor vak en dieren

De melkveehoudster legde uit hoeveel passie ze heeft voor haar vak en voor haar dieren. 'Wij zorgen dat onze koeien goed in hun vel zitten en dat we ons stukje aarde goed aan onze kinderen kunnen doorgeven.'

Klaver ging niet in op het verwijt van Vedder dat op de website van GroenLinks een foto staat van een legbatterij, terwijl de batterij in Nederland al jaren verboden is. Wel bleek de bekritiseerde foto zaterdag te zijn verwijderd.

Slechte prijs

De lijsttrekker van GroenLinks erkende dat de boeren een te slechte prijs krijgen voor hun producten. 'We moeten de positie van de boeren heel erg versterken', zei hij.

Tegelijk liet hij weten dat zijn partij tegenstander is van intensieve landbouw. 'We vinden dat zoveel mogelijk boeren biologisch moeten zijn.'

Enorm duurzaam

Bruins reageerde met de constatering dat de gangbare landbouw in Nederland 'enorm duurzaam' is. 'We staan bekend als de besten van de wereld. Jammer dat onze Nederlandse politici dat niet zien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer