Keurmerken voedsel zijn niet allemaal top

De keuze voor duurzaam en verantwoord eten wordt makkelijker door een nieuwe ordening in het grote aantal keurmerken en logo's.

Keurmerken+voedsel+zijn+niet+allemaal+top
© Nieuwe Oogst

Van de ongeveer negentig keurmerken en logo's voor duurzame voeding, waarvan de betrouwbaarheid lang niet altijd vaststaat, krijgen er elf het predicaat 'topkeurmerk'.

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De ordening moet consumenten wegwijs maken in het grote aantal keurmerken en logo's in de winkelschappen.

'In Nederland is op bijna ieder product wel een keurmerk te vinden. Voedsel spant daarbij de kroon. Consumenten zien door de bomen het bos niet meer', zegt Van Dam.

Beoordelingssystematiek

Voor de ordening heeft Milieu Centraal het afgelopen jaar met subsidie van het ministerie van Economische Zaken een beoordelingssystematiek ontwikkeld waarmee de keurmerken zijn beoordeeld.

Bij het toetsen is zowel gekeken naar het duurzaamheidsniveau als de transparantie. Bij de beoordeling is verder nagegaan hoe goed de toekenning van de keurmerken en logo's wordt gecontroleerd.

Elf beste keurmerken

Uiteindelijk kwamen elf Nederlandse keurmerken als beste naar voren: ASC, Beter Leven-keurmerk (twee en drie sterren), Demeter, EKO, Europees keurmerk voor biologische landbouw, Fairtrade, Milieukeur, MSC, Rainforest Alliance, RSPO Certified Sustainable Palm Oil en UTZ.

Daarnaast twee buitenlandse keurmerken: Naturland biologische kweekvis (Duitsland) en KRAV (Zweden). De twee buitenlandse keurmerken zijn beoordeeld omdat ze beide in Nederlandse supermarkten zijn te vinden.

De beoordeling van de keurmerken wordt elke twee jaar herhaald. De staatssecretaris verwacht dat daardoor de duurzaamheidskeurmerken nog beter worden en het totale aantal verder zal afnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer