Nijpels+adviseert+radicaal+ander+mestbeleid
Nieuws
© Dirk Hol

Nijpels adviseert radicaal ander mestbeleid

De commissie Nijpels komt dinsdag met een opmerkelijk advies: alle mest uit de veehouderij moet verplicht ingezameld worden. Alleen dan kan mest tot een product met meerwaarde worden verwerkt.

De SER-commissie onder voorzitterschap van Ed Nijpels schrijft in zijn advies aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) dat de waarde van mest kan beter worden verzilverd als het wordt opgewerkt tot producten met een marktwaarde.

Hiervoor is een verplicht systeem van inzameling noodzakelijk, zo luidt het advies van de commissie. 'Voor de mest die veehouders zelf niet kunnen gebruiken. Alleen dan krijg je controle hebt over de aanvoer van goede mest als grondstof voor de verwerkende industrie. Bovendien heb je anders geen controle over de kwaliteit van de mest die er in Nederland wordt uitgereden', aldus Nijpels.

Voorwaarden

Nieuwe kansen ziet de commissie voor mest als vierde product van de veehouderij, naast melk, eieren en vlees. Daarnaast is de landbouw gebaat bij een circulair agro-ecosysteem waarin het organische materiaal en mineralen uit mest in gescheiden vorm zo hoogwaardig mogelijk worden benut.

De producten uit mest moeten dan wel aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Dit stelt randvoorwaarden aan opvang, transport en behandeling van mest in de veehouderij en de verwerkingsketen. Op dit moment verhinderen Nederlandse en Europese regels de verwerking van organische mest tot kunstmest en daarmee de ontwikkeling van een circulair systeem in de veehouderij. Volgens Nijpels moet dit snel worden aangepast.

Papier

'Mest bevat waardevolle grondstoffen die we nu importeren en de recycling ervan is te vergelijken met dat van papier en plastic. Nu importeert Nederland 60 procent van alle grondstoffen en die bronnen zijn vaak eindig en vormen geen kringloop. We moeten naar een volledig ander stelsel voor mestverwerking.'

Commissielid Ruud Huirne, directeur Food & Agri Nederland van de Rabobank, ziet het adviesrapport als een 'perspectief voor een groot deel van de veehouderij om in beweging te komen. Het is ene positieve keuze een kans.'

Opwaarderen

Volgens Huirne gaat een boer straks geld verdienen aan zijn mest als hij het bij een raffineerder inlevert. 'De technische mensen verzekeren ons dat dat helemaal niet ver weg is. We moeten daarom het oude denken loslaten. Nu verbranden we waardevolle grondstoffen zoals fosfaat en dat is zonde. We gaan naar een situatie dat boeren zelf ook willen dat hun mest eerst wordt opgewaardeerd voordat ze het op het land brengen.'

Lees ook:
Duurzame veehouderij vraagt om krachtige regie
LTO: 'Vertaal advies Nijpels in doe-agenda'

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer