Belgische bietensector nog in impasse

In België is er kort voor de start van het nieuwe bietenseizoen nog steeds geen overeenkomst over de leveringsvoorwaarden tussen de bietentelers en de Tiense Suikerraffinaderij.

Belgische+bietensector+nog+in+impasse
© Haijo Dodde

Beide partijen zijn al maanden aan het bakkeleien over vooral de uit te betalen bietenprijs. De suikerfabrikant biedt een prijs van 24,81 euro per ton bieten. Deze prijs geldt voor bieten met een gemiddeld suikergehalte van 17 procent en is inclusief de vergoeding voor bietenpulp. Voorwaarde is verder dat de Europese suikerprijs minimaal 400 euro per ton bedraagt.

De Belgische bietentelers vinden dat zij ten opzichte van de garantieprijs van afgelopen jaren te veel moeten inleveren. Over de campagne 2016 betaalde Tiense Suikerraffinaderij nog 26,29 euro per ton bieten bij een suikergehalte van 16 procent. Bovendien vinden de telers het niet acceptabel dat de leveringsvoorwaarden voor hun Duitse collega's aantrekkelijker zijn, dit omdat de Tiense Suikerraffinaderij onderdeel is van Südzucker.

Twee bemiddelaars

In de onderhandelingen streven de telers onder meer naar een aparte uitbetaling voor bietenpulp en willen zij ook dat een eigen delegatie na elke campagne kan meepraten over een eventuele nabetaling. Maar tot nu toe geeft de suikerproducent geen krimp. Om uit de impasse te geraken heeft de Belgische overheid op verzoek van de telers inmiddels twee bemiddelaars aangesteld.

De Tiense Suikerraffinaderij benadrukt ondertussen dat Belgische bietentelers wel gewoon hun bietenareaal kunnen inzaaien vooruitlopend op een definitieve overeenkomst. De voornamelijk Waalse bietentelers gingen in november wel akkoord met de leveringsvoorwaarden van suikerverwerker Iscal Sugar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer