Uien+interessant+voor+Belgische+akkerbouwers
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Uien interessant voor Belgische akkerbouwers

Uienspecialisten in België verwachten dat het uienareaal bij onze zuiderburen de komende jaren doorstijgt van 3.000 tot 5.000 hectare.

Dit blijkt uit een artikel in het Uienmagazine van zaadfirma De Groot en Slot over de ontwikkeling van de uienteelt in België. Daarin vertellen drie specialisten waarom uien een interessant gewas is voor Belgische akkerbouwers.

In België zijn akkerbouwers op zoek naar alternatieve gewassen met een hoog rendement. Dit komt onder meer omdat de bietenteelt onder druk staat. Het afgelopen jaar is het uienareaal uitgebreid met zo'n 10 tot 15 procent.

De Belgische löss- en leemgronden zijn uitermate geschikt voor de teelt van een goede kwaliteit gele uien. Verder is in het land nog veel verse grond beschikbaar zonder ziektedruk van onder meer witrot en fusarium.

Gebrek aan kennis

Een bedreiging voor de uienteelt in België is volgens de specialisten nog het gebrek aan teeltkennis in de praktijk. Zij beoordelen de uienteelt als duur en een verkeerde beslissing kan veel geld kosten. Veel uitbreiding van het uienareaal vindt overigens plaats op bedrijven die al langer uien telen. Maar daarnaast zijn er ook steeds meer startende telers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer