Vorst+en+droogte+stimuleren+tarwemarkt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vorst en droogte stimuleren tarwemarkt

Op de internationale graanmarkten zijn de noteringen voor tarwe de afgelopen week met enkele procenten gestegen.

De Matif in Parijs noteert vandaag een prijs van 172,75 euro per ton voor voertarwe op levering in mei. Eind januari kwam deze notering niet verder dan 167,50 euro per ton.

In het weekbericht granen verklaart RVO het herstel van de tarwenoteringen door droogte in de tarweregio's in de Verenigde Staten en opnieuw zeer strenge vorst in Rusland, Oekraïne en de oostelijke lidstaten van de Europese Unie.

Er worden daar temperaturen gemeten van -12 tot -28 graden Celsius. Experts verwachten overigens niet veel schade door uitwintering omdat er over het algemeen voldoende sneeuw is gevallen als bescherming voor de wintertarwe. Wel zorgt de strenge vorst in het Zwarte Zeegebied voor logistieke problemen.

Meer export Oekraïne

Overigens heeft Oekraïne in het seizoen 2016-2017 tot dusver 11,5 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is 1 miljoen ton meer dan vorig jaar. De tarweoogst was met 26 miljoen ton bijna 2 procent lager dan in het seizoen 2015-2016. India, Zuid-Korea en Marokko zijn relatief grote afnemers van de tarwe uit Oekraïne.

In Rusland is de overheid gestopt met de aankoop van tarwe voor de staatsvoorraad. Dit besluit is een reactie op de grote voorraden in het land en de huidige uitbreiding van het tarweareaal. India daarentegen was enkele jaren geleden nog tarwe-exporteur maar kocht dit seizoen al 5,1 miljoen ton tarwe uit het buitenland.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer