Alleen Nederlandse tomaat profiteert van groei

Alleen de Nederlandse tomaat profiteert van de groeiende markt in de EU. Paprika, komkommer en aubergine blijven achter. Dat blijkt uit een concurrentieanalyse van Nederlandse vruchtgroenten door GroentenFruit Huis.

De analyse is gemaakt in opdracht van de Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO) om telers, telersverenigingen en andere stakeholders te informeren. Deze concurrentieanalyse is vanaf vandaag digitaal te raadplegen.

In de concurrentieanalyse worden cijfers gepresenteerd zoals productiecijfers en exportcijfers. Een belangrijke conclusie is dat de Nederlandse tomaat haar positie in de afgelopen tien jaar sterk heeft verbeterd.

Paprika, komkommer en aubergine van Nederlandse bodem hebben onvoldoende weten te profiteren van de marktgroei in de EU. Spanje heeft in veel Europese landen het marktleiderschap overgenomen of komt daar dicht in de buurt. Sinds 2012 heeft Spanje het marktleiderschap van de Nederlandse paprika overgenomen in Duitsland.

Concurrenten

Naast een analyse van de Nederlandse productie en export, is in de concurrentieanalyse ook gekeken naar de groei in andere productielanden, zoals Spanje, Marokko, Israël en Polen.

Volgens de analyse gaat met name Spanje een steeds belangrijkere rol gaat spelen op de Europese vruchtgroentemarkt. Dit wordt toegeschreven aan een lagere kostprijs en verbetering van de productkwaliteit.

Toekomst

De verwachting is dat de Europese markt de komende tien jaar beperkt zal groeien in volume en meer in waarde. De vruchtgroentesector heeft haar toekomst in eigen hand, volgens FVO.

Met een aantal stappen kan Nederland haar marktpositie in de komende jaren verbeteren, onder meer door in te spelen op kansen op het gebied van distributie en duurzaamheid, zoals de thema's energie, water en gewasbescherming.

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer